Στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος με σκοπό την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα και μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο – στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, και ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος παραμένει ακόμη εκεί προκειμένου να εγκαινιάσει τζαμί στο Cambridge  – ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε ότι σήμερα, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, θα ψηφιστεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Την είδηση για την προσφυγή της Κύπρου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικότερα ο Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο ενεργειακό συμπόσιο που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας ανέφερε πως η Κύπρος έχει πει πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπάρχουν ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες

Η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, πρόσθεσε, έχει αυτό τον σκοπό, ωστόσο σημείωσε, υπάρχουν ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες.

«Yπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το alphanews.live.

Αναστασιάδης: Παράνομη η υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου για το κυπριακό, αλλά και των υπόλοιπων εξελίξεων γύρω από τα ενεργειακά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ενεργειακού Συμποσίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παράνομη την υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Αναφερόμενος στις συνεργασίες που γίνονται για ανάπτυξη των φυσικών πόρων της περιοχής, ανέφερε ότι όσοι σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις μπορούν να γίνουν συνεργοί μας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται από αυτή τη συνεργασία, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες.