Στο Τουρκικό Κοινοβούλιο ψηφίζεται, σήμερα,  η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στη συμφωνία είπε πως «η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».

Και όλα αυτά λίγες  μόλις ώρες μετά τη συνάντηση και συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, αμέσως μετά,  είπε ότι έθεσε όλα τα θέματα, καταγράφηκαν οι διαφωνίες ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών την άμεση σύγκληση του Ανώτατου Συμβουίου Εξωτερικής Πολιτικής.

« Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης».

Επιπλέον ο Ντονμέζ ανέφερε ότι οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση της διμερούς συμφωνίας από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης.

Εκτίμησε δε ότι με τη συμφωνία με τη Λιβύη αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου ενώ προσέθεσε ότι η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».