«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» για τους έλληνες μαθητές όσον αφορά τον διαγωνισμό του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ. Φαίνεται ότι οι μαθητές της χώρας μας παραμένουν σε πολύ χαμηλές θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις επιδόσεις τους να βαίνουν συνεχώς μειούμενες από το 2009. Στην πραγματικότητα «πάτωσαν» για άλλη μια φορά. Και το ερώτημα είναι τι φταίει και τι κάνουμε για να μην πατώσουν ξανά οι μαθητές μας. Εψαξα και βρήκα τι φταίει…

***

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται και αυτή προβληματισμένη, και το πρώτο πράγμα που λέει για τον διαγωνισμό αξιολόγησης μαθητών PISA είναι ότι έγινε το 2018. Δεν λέει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιμένει πως δεν έγινε επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως καταλογίζει ότι νομοθέτησε τη διετή προσχολική εκπαίδευση την οποία όμως δεν εφάρμοσε. Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει η προσχολική εκπαίδευση με τον διαγωνισμό PISA και τις δεξιότητες που προβλέπει, όπως η κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες; Κατά την κυρία Κεραμέως στην προσχολική εκπαίδευση αναπτύσσονται οι δεξιότητες των μαθητών και υπόσχεται πως «θα παλέψει» ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Φτάνει όμως αυτό για να μην πατώνουν οι μαθητές;

***

Η κουλτούρα της προσπάθειας

Οχι βεβαίως. Κατά την υπουργό Παιδείας θα πρέπει να περάσει στη μαθητική κοινότητα η «κουλτούρα της προσπάθειας και όχι η λογική της ήσσονος προσπάθειας». Να περάσει η λογική των ήπιων δεξιοτήτων, δηλαδή θα πρέπει να γίνει κτήμα στους μαθητές η κριτική στάση και η προσαρμοστικότητα. Θέματα στα οποία, όπως μου είπε η υπουργός, είμαστε πίσω. Δηλαδή εάν εφαρμοστούν όλα αυτά, οι μαθητές μας θα αριστεύουν ή τουλάχιστον δεν θα πατώνουν στις εξετάσεις PISA; Οχι βεβαίως, απαιτείται χρόνος, πολύς χρόνος, ίσως και μια δεκαετία. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτα:

***

Ο διαγωνισμός PISA πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Στα αποτελέσματα για το 2018 φαίνεται ότι η βαθμολογία της Ελλάδας στις τρεις δεξιότητες (κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές

επιστήμες) που πρέπει να έχουν οι μαθητές ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή έως τα 16, υποχώρησε σε σχέση με τον διαγωνισμό του 2015. Διεθνώς πάντως, οι μαθητές από τις μεγάλες περιοχές της Κίνας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, ενώ από την Ευρώπη ξεχώρισε η Εσθονία. Καθόλου καλά τα πήγαν και οι μαθητές της Κύπρου (που περίπου ακολουθούν την ίδια εκπαίδευση με τους ελλαδίτες μαθητές).

***

«Κερνάω εγώ» είπε ο Τραμπ και άρχισε τις απειλές

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέθεσε γεύμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών που υλοποιούν τον στόχο του ΝΑΤΟ διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα και φυσικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το γεύμα είναι κερασμένο από εμένα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους άλλους 8 ηγέτες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS Μαρκ Νόλερ. Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προστέθηκαν 130 δισ. δολάρια στις συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως και ότι αυτό το ποσό θα φτάσει τα 400 δισ. δολάρια το 2024. Μάλιστα, δήλωσε ότι κάποια ημέρα μπορεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ να ανέβει στο 3% ή ακόμη και στο 4% του ΑΕΠ, παρότι οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν καν τον στόχο του 2% που υπάρχει τώρα. Και μετά ο «πλανητάρχης» άρχισε τις απειλές:

***

Δεν παρέλειψε να απειλήσει με τιμωρητικούς δασμούς όσες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους για να πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ: «Αν δεν το κάνουν, θα τους «πιάσουμε» στο εμπόριο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πληρώσουν. Αυτό μπορώ να σας το πω» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους άλλους 7 ηγέτες γύρω από το τραπέζι.

***

Οσα δεν έδειξε η κάμερα στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ διαμαρτύρεται για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν εκ μέρους του κ. Τσίπρα μια σφοδρή επίθεση φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει την

κυβέρνηση «κράτος ετσιθελικό του κ. Μητσοτάκη και οδοστρωτήρα της μεσαίας τάξης». Ας δούμε όμως τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τα έδειξαν οι κάμερες:

***

Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση (ώρα ΣΥΡΙΖΑ), και έτσι βρήκε την ευκαιρία ο Νίκος Φίλης να μελετήσει την «Αυγή», οι περισσότεροι βουλευτές να πάνε στο καφενείο και να πάρουν τον φραπέ τους (ένας-δύο και τις τυρόπιτες, ενώ ένας πρώην υπουργός μία ζαμπονοτυρόπιτα και ένα κέικ). Ακόμα, να διαπιστώσουν «πόσο λίγοι είμαστε», κάτι που είναι… καλό, επειδή όπως ειπώθηκε «μας χωράει όλους η αίθουσα Γερουσίας»…

***

Ο απουσιολόγος που έγινε υπουργός

Στις καθυστερήσεις (της συνεδρίασης της ΚΟ) βρήκε την ευκαιρία ο Γιάννης Μουζάλας να θυμηθεί τα μαθητικά του χρόνια, όταν ήταν απουσιολόγος στο Βαρβάκειο και διπλανός του Δημήτρη Καταλειφού, τον οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο ηθοποιό». Ο κ. Μουζάλας ήταν απουσιολόγος, ιδιότητα άχαρη για έναν μελλοντικό υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το διασκέδαζε και τρόλαρε τους δασκάλους του όταν του έκαναν παρατήρηση. Για παράδειγμα, μια φορά ο δάσκαλος τον παρατήρησε επειδή στους απόντες δεν περιέλαβε τον Καταλειφό: «Γιατί δεν έγραψες απόντα τον Καταλειφό;» τον ρώτησε ο δάσκαλος, για να εισπράξει την απάντηση: «Μα δεν τον… είδα».

***

Αυτά και άλλα συνέβαιναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή της αφίξεως του κ. Τσίπρα, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (με αυτό το κόκκινο σακίδιο που δεν αποχωρίζεται) να κάνει ένα πηγαδάκι με την Ολγα Γεροβασίλη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να παίρνει προνομιακή θέση στα έδρανα κάτω από το βήμα ομιλητών, την Εφη Αχτσιόγλου να καταφθάνει τελευταία μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα και την Κατερίνα Νοτοπούλου να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση με μαύρο δερμάτινο παντελόνι.

***

Τα γεύματα Ντόρας και Μαρέβας

Τις γυναίκες βουλευτές της ΝΔ προσκάλεσε σε δείπνο στο σπίτι της η Ντόρα Μπακογιάννη. Λόγω Χριστουγέννων; Για να συζητήσουν πολιτικά; Ολα παίζουν. Πάντως όταν τη ρώτησα ποιος ο λόγος της

πρόσκλησης μου απάντησε χαμογελώντας: «Για να γνωριστούν μεταξύ τους». Γεύμα στις συζύγους ή στους συζύγους των βουλευτών της ΝΔ πρόκειται να παραθέσει και η Μαρέβα Μητσοτάκη. Να σημειώσω ότι πέρυσι στις 12 Δεκεμβρίου η Μαρέβα παρέθεσε και πάλι γεύμα στις συζύγους των βουλευτών της ΝΔ, σε ξενοδοχείο στην οδό Φιλελλήνων. Αλλά τότε η ΝΔ βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Στο γεύμα πάντως είχαν ανταποκριθεί και οι σύζυγοι δύο πρώην πρωθυπουργών, ήτοι η Νατάσα Καραμανλή και η Γεωργία Σαμαρά. Ετσι για την ιστορία υπενθυμίζω και το μενού που προσφέρθηκε πέρυσι: ζυμαρικά με μανιτάρια, σολομός, κις λαχανικών αλλά και χάμπουργκερ, ενώ το δώρο της Μαρέβας Μητσοτάκη στις καλεσμένες της ήταν ένα νεσεσέρ της εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων που διατηρεί.

***

Ο Αγκολέζος που χορεύει κρητικά

Στη Νότια Αφρική βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο συνεργασιών και δικτύωσης του ελληνικού think tank που ηγείται με οργανισμούς και ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο.

Μάλιστα, μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων η κυρία Διαμαντοπούλου ταξίδεψε σε 4 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική) για να εκπροσωπήσει το ΔΙΚΤΥΟ και να υποστηρίξει διαχρονικές και νέες δράσεις και προγράμματά του. Επισκέφθηκε, όπως σημειώνουν τα parapolitika.gr, ένα σχολείο που βρίσκεται στο Σαχέτι, στη Νότια Αφρική, όπου φοιτούν και μαθητές ελληνικής καταγωγής (περίπου 60%), αλλά και από χώρες της Αφρικής (40%). Oι μαθητές χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ πρωτο-χορευτής σε κρητικούς χορούς είναι ένα παλικάρι από την Αγκόλα, όπως ανέφερε η ίδια.

Ο Ερντογάν , ο Μπακογιάννης και ο Νετσμετίν

 «Τι κάνει ο ανιψιός σου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης; Ηταν συμφοιτητής με τον γιο μου», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Λονδίνο. «Το γνωρίζω», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο γιος του Τούρκου προέδρου, Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, σπούδασαν μαζί το 2004 πολιτικές επιστήμες στο JFK School of Government στο Χάρβαρντ.