εν είναι και πολύ συνηθισμένο η καταγωγή σου να είναι από την Ολλανδία και η φωνή σου να είναι «μαύρη». Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να κυκλοφορήσει το πρώτο της σινγκλ «My love» (2014) και όλοι στο άκουσμά του έψαχναν να βρουν από πού έρχεται αυτή η ιδιαίτερη σόουλ ερμηνεία. Από το Μπάρλο της Ολλανδίας λοιπόν η Σάρον Κόβακς αποτελεί μία από τις πλέον ιδιαίτερες, σκοτεινές φωνές των τελευταίων ετών. Και με ανάλογη αποδοχή από το κοινό. Με το EP «My Love» και το ντεμπούτο άλμπουμ της «Shades of Black» (2016) κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ.

Στα 29 της χρόνια (γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1990) με αφετηρία τις μεγάλες κυρίες της τζαζ και των μπλουζ, όπως οι Ετα Τζέιμς, Μπίλι Χολιντέι, Ελα Φιτζέραλντ, Τζάνις Τζόπλιν, Νίνα Σιμόν, έχει διαμορφώσει το προσωπικό της στυλ. Η Κόβακς δεν μιμείται, αλλά αυτό το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που έχει στη φωνή της αποτελεί το διαβατήριο για να την κατατάξει κανείς στις κορυφαίες της μαύρης μουσικής.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες στην κεντρική σκηνή του Gazarte. Μαζί της φέρνει και τον δεύτερό της δίσκο «Cheap Smell» (2018), που μόνο cheap (φθηνός) δεν είναι. Καθαρή σόουλ, όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται. Φωτεινή αλλά και σκοτεινή. Η ίδια μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» με αφορμή τις εμφανίσεις της στην Αθήνα περιγράφει το «Cheap Smell» «σαν ένα ταξίδι για να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό μου. Αν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας θα μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Ο τίτλος του άλμπουμ όσο και του ομότιτλου τραγουδιού είναι μια μεταφορά. Οπως το φθηνό, ψεύτικο άρωμα δεν μένει στο σώμα σου, έτσι δεν πρέπει να αφήνεις και καταστάσεις να μένουν πάνω σου».

Οπως και η ίδια δεν εγκατέλειψε το τραγούδι όταν οι καθηγητές της στη μουσική ακαδημία όπου σπούδαζε δεν μπορούσαν να την κατατάξουν κάπου συγκεκριμένα – αυτό το σκοτεινό ηχόχρωμα της φωνής της. Εκεί όμως δεν το έβαλε κάτω. Για το πρώτο της άλμπουμ έφθασε έως και την Κούβα για να συνεργαστεί με τους μουσικούς που κάλυπταν το όραμά της.

Η Κόβακς αντλεί την έμπνευσή της από τις «εμπειρίες της ζωής μου, τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου και τις καταστάσεις. Η μουσική για μένα είναι σαν τη θεραπεία και ένας τρόπος να εκφράσω τον εαυτό μου», έναν εαυτό όμως που ενίοτε συνεχίζει να αναζητεί. «Νομίζω ότι όλοι πάντα ανακαλύπτουν νέα πράγματα για τον εαυτό τους. Η ζωή είναι ένα ταξίδι στο οποίο καθημερινά ανακαλύπτουμε νέα πράγματα. Νομίζω ότι γνωρίζω τον εαυτό μου καλύτερα σήμερα από ό,τι για παράδειγμα πριν από τρία χρόνια».

Το «Proud Mary» των Αϊκ και Τίνα Τάρνερ είναι το πρώτο τραγούδι που θυμάται από την παιδική της ηλικία. Η πρώτη της αγορά ήταν μια συλλογή των «Fleetwood Mac» ενώ αυτή την περίοδο της αρέσει να ακούει τον Μπέντζαμιν Κλέμεντιν, «τουλάχιστον για τώρα» και της αρέσει όχι μόνο να παίζει στην Ελλάδα αλλά και να την επισκέπτεται. «Εχω έρθει στη χώρα σας πολλές φορές και μου αρέσει να κάνω διακοπές σε εσάς. Εχω ακούσει πολλά διαφορετικά ελληνικά στυλ μουσικής και φυσικά μπουζούκι».

Δεν κρύβει ότι κάποιες φορές της αρέσει να νιώθει σταρ, «όχι πάντα, αν και δεν νομίζω ότι είναι κάτι κακό» και φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλές αναφορές στο παρελθόν. «Η οικογένειά μου, όλες μου οι εικόνες, τα έγγραφα, τα βιβλία, τα σχέδιά μου, οι καλές αναμνήσεις και όλα τα καλά πράγματα που μου συνέβησαν τα έχω μαζί μου. Οσο για τα κακά, τα περισσότερα τα έχω αφήσει πίσω μου».

Gazarte: Βουτάδων 32–34, Γκάζι, τηλ. 210 3460347, +30 210 3452277. Προπώληση: Ορθιοι – 20€, Ζώνη Γ’ – 30€, Ζώνη Β’ – 40€, Ζώνη Α’ – 50€.Ταμείο: Ορθιοι – 22€, Ζώνη Γ’ – 32€, Ζώνη Β’ – 42€, Ζώνη Α’ – 52€.Τα εισιτήρια είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό.Ωρα έναρξης: 22.00.