Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι τουρκικές προκλήσεις. Η εν λόγω  συνάντηση θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών, υπό το φόβο εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας απόρροια της κλιμακούμενης έντασης που επιχειρεί η Άγκυρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός στις 11.45 ώρα Ελλάδας παρέστη στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 στη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβασή του.

Στη συνέχεια στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής, με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο η μεταξύ τους συζήτηση να γίνει με «ανοιχτά χαρτιά».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, τόνισε πως: «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Άλλωστε ο πρωθυπουργός, είχε προαναγγείλει από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ότι στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ζητήσει από τη βορειοατλαντική συμμαχία να πάρει θέση στις τουρκικές προκλήσεις.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, που έχει επίσης τονίσει ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με «αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ελληνικές θέσεις στην ουσία του ζητήματος είναι ξεκάθαρες.

Τονίζουν δε, πως η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

«Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Τι θα πει ο Ερντογάν

Όσον αφορά στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα σταθεί ιδιαίτερα στη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη, καθώς και οι έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, στο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθεί το προσφυγικό, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ερντογάν θα επιδιώξουν τις συνομιλίες για αυτό το ζήτημα που… καίει και τις δύο χώρες.

Παράλληλα, ξεκάθαρος αναμένεται να είναι και ο τούρκος πρόεδρος. Όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία για το Λονδίνο, ο Ερντογάν θα διαμηνύσει στον πει στον κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει όπως και η Άγκυρα θα προχωρήσει τα δικά της βήματα.

Ο Τούργκος πρόεδρος χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης τη μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, δεν το συζητούν με κανέναν και κάτι που θα μεταφέρει και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, χθες, Τρίτη, επικράτησε ένα… θρίλερ με το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Το πρωί, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο το απόγευμα, η συνάντηση ξαφνικά… εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα του.

Το timimg της εν λόγω επαφής μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού ήρθε μόλις είχε γίνει γνωστή η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να «παγώσει» η Ελλάδα τον διάλογο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση, προχώρησαν σε διάψευση. Τότε η συνάντηση επανεμφανίστηκε.

Προπαγάνδα από τον τουρκικό Τύπο

Φυσικά στο εσωτερικό της χώρας η προπαγάνδα καλά κρατεί.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, αλλά και την επικείμενη σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τουρκικό Τύπος κάνει λόγο για «πανικό» της Ελλάδας.

«Ο Μητσοτάκης ζήτησε συνάντηση» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Aksam, αναφερόμενη στην ενόχληση της Αθήνας για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης, ενώ επικαλείται και τη δήλωση Ερντογάν: «ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε συνάντηση, θα μιλήσουμε για όλα».

Ανάλογο είναι το πρωτοσέλιδο της Turgun, το οποίο εστιάζει στη συμφωνία με τη Λιβύη, γράφοντας χαρακτηριστικά «Έλληνες και Κύπριοι σε πανικό» και τονίζοντας πως και οι δύο χώρες ζήτησαν το κείμενο της συμφωνίας.