Έτοιμος για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες ακόμα και με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη φέρεται ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για δεύτερη μέρα.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας επέμεινε στο ότι δεχόταν έντονες εισαγγελικές πιέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα ενώ διέψευσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα εκείνος τον εκβίασε ή τον απείλησε.

«Τόσο στις συναντήσεις στην εισαγγελία διαφθοράς, στην ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιάδη και μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι’ αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης ο οποίος ρωτήθηκε αν η εισαγγελέας του είχε πει να μην φοβάται τα πολιτικά πρόσωπα διότι δεν θα εκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι αυτά του ειπώθηκαν στην ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στην Βουλή. «Η εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλεγούν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές».

«Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς», υποστήριξε. Μάλιστα αυτή την φορά έδωσε και την διεύθυνση του διαμερίσματος όπου είχε κληθεί από τους εισαγγελείς να καταθέσει: Αλεξανδρουπόλεως 24-26 στην περιοχή της Μιχαλακοπούλου. «Μού έλεγαν ότι θα εκλεγεί το κυβερνών τότε κόμμα και να μην φοβάμαι», φέρεται να είπε, προκαλώντας το σχόλιο του «γαλάζιου» βουλευτή Θανάση Πλεύρη ο οποίος θυμήθηκε τις δηλώσεις Πολάκη «να βάλουμε κάποιους στην φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο κ. Μανιαδάκης εμφάνισε τους εισαγγελείς να του λένε ότι «έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Γεωργιάδη έως και ποιος πλήρωνε τις κουρτίνες του σπιτιού του».

Οι διάλογοι με τον κ. Πλεύρη είναι ενδεικτικοί.

Θ.Π.: Τι ακριβώς σας είπε η κυρία Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν.Μ.: Ναι αυτό μου είπαν.

Θ.Π.: Επεκταθείτε κύριε μάρτυς.

Ν.Μ.: Τόσο στις συναντήσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιάδη και μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία για αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω κι εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.

Ο κ. Μανιαδάκης ρωτήθηκε και για τους άλλους δυο προστατευόμενους μάρτυρες τους οποίους δήλωσε ότι γνωρίζει «φωτογραφίζοντάς» τους. Χθες, είχε πει μάλιστα ότι είχε συναντήσει στην ΓΑΔΑ, όπου καλείτο για καταθέσεις, την Μαρία Μαραγγέλη και τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη που όμως έχουν διαψεύσει στην προανακριτική επιτροπή ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα εμφανίστηκε έτοιμος για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μαζί τους.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για την κατάθεσή του στις αμερικανικές αρχές υποστηρίζοντας πως όσα του ειπώθηκαν εκεί και συνέδεαν το όνομά του με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τα οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά (ότι ήταν σύμβουλός του) ήταν όσα είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ενώ είπε ότι είχε συνομιλήσει και με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Όλγα Γεροβασίλη (μια φορά τηλεφωνικά) θέλοντας να καταδείξει ότι όλοι τον θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή λόγω των γνώσεών του για τα θέματα δαπανών υγείας.

Όσον αφορά την συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα (για την οποία σε έγγραφο των εισαγγελέων φερόταν να έχει δεχθεί απειλές και πιέσεις από τον διοικητή της ΤτΕ), ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε: «Όχι αυτό είναι ψευδές. Ποτέ δεν είπα ότι με εκβίασε ή με απείλησε ο κ. Στουρνάρας. Τον είχα συναντήσει, ναι. Αλλά ποτέ δεν είπα στην κυρία Τουλουπάκη για εκβιασμό. Οι διάλογοι με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα για το θέμα φέρονται να είναι οι εξής:

– Σ.Λ.: Τρεις εισαγγελείς λένε ότι τους καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ. Στουρνάρας και σας εκβίασε. Σας είπε ότι σε λίγο θα πέσει αυτή την κυβέρνηση και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς. Το αρνείστε αυτό;

– Ν.Μ.: Ναι το αρνούμαι. Εγώ ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα στους εισαγγελείς. Εγώ με τον κ. Στουρνάρα συναντιέμαι από δεκαοκτώ χρόνων παιδάκι. Ποτέ δεν μου είπε τέτοια πράγματα ο κ. Στουρνάρας.

– Σ.Λ.: Δηλαδή λένε ψέματα οι Εισαγγελείς; Αφού σας είπε ο Στουρνάρας ότι θα πέσει η κυβέρνηση…

– Ν.Μ.: Και που το ξέρετε εσείς; Ήσασταν μπροστά;

– Σ.Λ.: Όχι ούτε μπροστά ήμουν ούτε πίσω. Σας διαβάζω αυτά που γράφουν οι εισαγγελείς.

– Ν.Μ.: Και εγώ σας λέω ότι ο κ. Στουρνάρας ούτε με εκβίασε ούτε με απείλησε ούτε μου είπε τίποτα από αυτά που λέτε.

Ο κ. Λάππας φέρεται να τον ρώτησε και για άλλα θέματα:

– Σ.Λ.: Διαψεύδετε όσα έχετε πει εναντίον του Άδωνη Γεωργιάδη ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Αναστασίου»;

– Ν.Μ.: Όπως σας είπα και χθες, δεν θέλω να απαντήσω γιατί είμαι κατηγορούμενος.

– Σ.Λ.: Σας άσκησε πίεση ο Παπαγγελόπουλος;

– Ν.Μ.: Όχι, ούτε γνωρίζω αν ασκήθηκε σε άλλους.

Ενώ αναφορικά με τον κ. Λοβέρδο ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Σ.Λ.: Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι τον κ. Λοβέρδο δεν τον συναντήσατε ποτέ κοντύτερα από δυο μέτρα;

Ν.Μ.: Ναι το λέω. Δεν είχα καμία σχέση με τον κ. Λοβέρδο.

Σ.Λ.: Άρα να μην σας ρωτήσω για φάρμακα;

Ν.Μ.: Τι να με ρωτήσετε δηλαδή; Επί θητείας του κ. Λοβέρδου δεν είχα καμία σχέση με το Υπουργείο. Το λέει ξεκάθαρα και ο τότε πρόεδρος της επιτροπής τιμών. Εγώ επί Λοβέρδου δεν είχα την παραμικρή σχέση με το υπουργείο Υγείας. Ούτε ως σύμβουλος ούτε ως συνεργάτης ούτε ως τίποτε.

Η κατάθεση του κ. Μανιαδάκη θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη στις 11.00 το πρωί.