Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με σύνεση, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, τόνισε σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, υπογράμμισε ότι κι άλλες χώρες έχουν αποδοκιμάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, προσθέτοντας ότι η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας σε αυτό το θέμα είναι δεδομένη.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δίνει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία δεν έχει προσχωρήσει η Τουρκία, αλλά και όλο το πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου.

Δίνει απαντήσεις και για τα νησιά, τα οποία δεν μπορεί να εξαφανίσει από το χάρτη η Τουρκία με ένα άκυρο -επαναλαμβάνω- μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Πέτσας επανέλαβε τη θέση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι «είναι μια καλή αφορμή, με ανοιχτά χαρτιά», να δούμε, πού το πάει, για να ξέρουμε ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και των δύο».

Είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι

Υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με χώρες της περιοχής μας στο παρελθόν και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα: το ένα είναι τι αξιώνει παρανόμως ένα κράτος, όπως η Τουρκία.

Το άλλο είναι το τι κάνουν οι άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ.

Όλα αυτά θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Έχουν ξεκινήσει να συζητούνται από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης».

«Είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Τα νησιά του Αιγαίου δεν εξαφανίζονται από τον χάρτη, επειδή κάποιος οριοθετεί τραβώντας μία γραμμή στον χάρτη σε ένα άκυρο μνημόνιο, υποστηρίζοντας κάτι το οποίο δεν έχει κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο.

Με σύνεση, με αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε ο κ. Πέτσας.

Δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

Επισήμανε ότι η ανακοίνωση του State Department λέει ότι ήταν προκλητική και μη εποικοδομητική ενέργεια η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Κάτι το οποίο έχουν επαναλάβει και άλλες σημαντικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Επομένως, η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας σε αυτό, είναι δεδομένη» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες και δεν υπάρχει θέμα παγώματος.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ποτέ δεν απασχόλησε την Κυβέρνηση τέτοιου είδους ζήτημα.

Είναι μια τεχνική συζήτηση, η οποία προχωρά. Αν κριθεί στην πορεία ότι χρειάζεται μια πολιτική παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, θα την αναλάβουμε.

Αλλά ζήτημα παγώματος των τεχνικών συζητήσεων, δεν είχε ποτέ τεθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Διευρύνονται τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, επαναλαμβάνει ο Στ. Πέτσας

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα υπογράμμισε ότι διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, όχι πρόσωπα, θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προεκλογικά, για να υφαρπάξει κάποιες ψήφους, έδωσε προκαταβολικά, περίπου 800 εκατομμύρια -δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα υπήρχε το 2019- σε συνταξιούχους.

«Έχουμε πει ότι θα διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνεργοι, να μπαίνουν στο δίχτυ ασφαλείας των επιδομάτων ανεργίας, μέχρι να ξαναβρούν εργασία μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.