Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις.

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανακοίνωση εξέδωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη, μεταξύ αυτών πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά, ζουν με κάποιο είδος αναπηρίας, ενώ περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα έχουν επίσης κάποιο είδος αναπηρίας.

Πριν από 27 χρόνια, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να διευρύνει την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα αναπηρίας και να προωθήσει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυσή τους, θέτοντας ως στόχο να επιτευχθεί η παγκόσμια δέσμευση για το 2030 «να μην μείνει κανένας πίσω». Θέματα αναπηρίας αναφέρονται σε διάφορα σημεία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συσχετίζονται επίσης άμεσα με την εκπαίδευση.

Κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη ισότητα δικαιωμάτων στα άτομα με αναπηρία, σεβασμό και αποδοχή τους μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και εθνική στρατηγική για την αναπηρία. Το Υπουργείο Παιδείας και σύσσωμη η Κυβέρνηση αναδεικνύουμε σε υψηλή προτεραιότητα την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, και σεβασμού και αποδοχής για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Επιχειρούμε, με την εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολεία, την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η προσαρμοστικότητα, η υπευθυνότητα, η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Το σχολείο αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στη μετάδοση αυτών των αξιών, ώστε κανένα παιδί «να μη μείνει πίσω», κανένα παιδί να μη βρεθεί στο περιθώριο.

Στην ίδια κατεύθυνση, επισπεύδουμε και ολοκληρώνουμε άμεσα τον διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκπαιδευτικές  δραστηριότητες.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά,

Αυτή η μέρα ας αποτελέσει την αφορμή να δεσμευτούμε όλοι σε μία συμμαχία για έναν καλύτερο κόσμο, δίκαιο, βιώσιμο, για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»

Τσίπρας: Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

Μήνυμα για την ανάγκη «ένταξης» και «κοινωνικής αποδοχής» στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Τα άτομα με αναπηρία δίνουν καθημερινά τη μάχη της ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και της κοινωνικής αποδοχής. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ισότητας και του σεβασμού, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας.

ΚΙΝΑΛ: Κεντρικός μας στόχος η αποιδρυματοποίηση και η πλήρης προσβασιμότητα των ΑΜεΑ

Στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται:

«O ΟΗΕ, καθιέρωσε το 1992 την 3η Δεκέμβρη, Ημέρα Δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

Ως κεντρικό μήνυμα αναδεικνύεται η απαίτηση του Αναπηρικού Κινήματος: «Τίποτα για μας, χωρίς εμάς, με πολιτικές από, για και με εμάς τους ίδιους, ως ενεργούς συμμέτοχους».

Η Αναπηρία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων στην κατάταξη συχνότητας των διακρίσεων στη χώρα μας.

Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αναγνωρίζουμε πως τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες που έβγαλαν από το περιθώριο τα άτομα με αναπηρία με πρωτοβουλίες και σχέδιο κοινωνικής επανένταξης.

Υποστηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις της ΕΣΑΜεΑ για την κατανομή των κοινωνικών πόρων υπέρ των ΑμεΑ, φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, την προσβασιμότητα τους στην εργασία, υγεία, εκπαίδευση, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει έναν ΟΔΙΚΟ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ, για την αυτονομία, ανεξαρτησία και ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, με ελευθερία επιλογών στη ζωή και την προσωπική τους ευημερία. Κεντρικός μας στόχος είναι η αποιδρυματοποίηση, η πλήρης προσβασιμότητα των ΑΜεΑ και αλλαγή των αντιλήψεων, υπέρ της κοινωνίας του πλουραλισμού και της ισοτιμίας.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με συνέπεια και συνέχεια, αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες, όπως Προτάσεις Νόμου για τη στήριξη των ΑμεΑ , με όρους ισότητας .

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα την καθαρή εντολή που περιέχει η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας για την εφαρμογή της Σύμβασης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.»

ΚΚΕ: Φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα από τα άτομα με αναπηρία

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία απευθύνει κάλεσμα «συμπόρευσης και συστράτευσης στους αναπήρους, στους χρόνιους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Για την οργάνωση της πάλης που θα βάζει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα, στερεί μεγάλο μέρος από τις πρόσθετες ανάγκες των ΑμεΑ.

Για την οργάνωση της πάλης που μπορεί να κάνει τη «διαφορά» για να μετατραπούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία από ατομική σε κοινωνική – κρατική ευθύνη κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα δωρεάν σε όλους στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.»

«Με την εναλλαγή της κυβέρνησης, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, διατηρήθηκε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων σαν αφετηρία για τα επόμενα που ήδη εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται. Στις περικοπές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις, τα επιδόματα, τις παροχές στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή προστίθενται οι νέες περικοπές της Νέας Δημοκρατίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 με 173 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τα επιδόματα αναπηρίας, με 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα συνολικά για την Πρόνοια. Οι ακόμα λιγότερες παροχές προς τους αναπήρους και τις οικογένειές τους ακολουθούν τον κανόνα «σου αφαιρώ 10 για να σου επιστρέψω 1″ και αυτό το ονομάζουν δήθεν κοινωνική πολιτική» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Με αυτήν την «ανάπτυξη» δεν υπάρχει ουσιαστικά πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και στο δομημένο περιβάλλον. Ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες δεν κάνουν τις θεραπείες τους ή τις κάνουν πλημμελώς επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Παιδιά με αναπηρία που δεν πάνε στο κατάλληλο σχολείο, επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δημόσιες δομές ή ενώ έχουν περάσει τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των αναγκαίων μέσων μεταφοράς. Παιδιά που εκπαιδεύονται με μεγάλες θυσίες των οικογενειών τους, κλείνονται με την αποφοίτηση τους, στο σπίτι τους γιατί δεν βρίσκουν δουλειά διότι δεν πρόκειται να βγάλουν το προσδοκώμενο κέρδος -υπεραξία-, για τους εργοδότες, για τους καπιταλιστές» τονίζει το ΚΚΕ.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι «Ο νόμος-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου ενσωμάτωσε όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και τώρα ο νόμος Βρούτση ισοπεδώνει ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι, υλοποιώντας το σχέδιο για την «εθνική σύνταξη» – φιλοδώρημα, την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων από τους ομίλους. Πρώτα και δραματικά θύματα της πολιτικής αυτής είναι οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους».

Το ΚΚΕ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του προτάσσει και διεκδικεί:

– Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να μείνει στα χαρτά ο σχέδιο-καρμανιόλα Βρούτση. Να παρθούν πίσω οι περικοπές στην Υγεία και τη Πρόνοια, που προβλέπονται στο κρατικό προϋπολογισμό 2020. Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 100% δωρεάν προληπτικές εξετάσεις πχ προγεννητικός έλεγχος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας κλπ.

– Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, επεμβάσεις, για υγειονομικό υλικό και ειδικά τεχνολογικά βοηθήματα. Το κόστος να επιβαρύνει 100% τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχονται δωρεάν.

– Θεραπείες σε όλα τα παιδιά, χωρίς καμία περικοπή, πλαφόν ή αποκλεισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.

– Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις. Να μπει τέρμα στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Κανένα επίδομα αναπηρίας κάτω από 600 ευρώ, επέκταση στις κατηγορίες που σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ κτλ).

– Υψηλού επιπέδου σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής για όλο το λαό και πολύ περισσότερο για τα ΑμεΑ. Στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με επαρκές, μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.

– Μαζικές προσλήψεις ΑμεΑ, με ευθύνη του κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας.