Στο επίκεντρο των πυρών της αντιπολίτευσης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Βρετανία.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, το μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν την εν λόγω επίσκεψη για να «χτυπήσουν» τον βρετανό πρωθυπουργό, μιας και ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Βρετανία.

Μάλιστα, οι αιχμές δεν έλειψαν ούτε από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής.

Στην τηλεμαχία, από την οποία απουσίαζαν τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο μεγάλος του αντίπαλος, Τζέρεμι Κόρμπιν, άπαντες στοχοποίησαν τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να μοιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Βέλη και από τον Κόρμπιν

Δριμύτατη επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ, είχε εξαπολύσει νωρίτερα μέσα στη μέρα και η ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο επικεφαλής των Εργατικών κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό να σταματήσει να είναι «ο μεγαλύτερος συκοφάντης του κόσμου» και υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα η Βρετανία να σταματήσει να ακολουθεί τα βήματα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η Βρετανία πρέπει να δημιουργήσει τη δική της εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από την υποταγή σε μια αμερικανική κυβέρνηση που αποκηρύσσει τις αξίες μας».

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Σύμφωνα, λοιπόν με πληροφορίες που μεταφέρει ο Independent, ο βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υπό τον φόβο αρνητικών εξελίξεων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση φοβάται έντονα ότι οποιαδήποτε δήλωση στήριξης του αμερικανού προέδρου στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον, θα εκπυρσοκροτήσει, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα.

Αυτός είναι και ο λόγος από από τη Ντάουνινγκ Στριτ θα προσπαθήσουν -αν όχι να αποφύγουν- να… περάσουν στα ψιλά οποιαδήποτε κοινή εμφάνιση των δύο ηγετών.

Περισσότερα προβλήματα για Τζόνσον

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τζόνσον τις τελευταίες μέρες, αφού πολλά παράπονα υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο ντιμπέιτ και στενό συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος φαίνεται πως είχε ένα δύσκολο βράδυ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών ήταν φλύαρος, ενώ χρησιμοποιούσε φτηνή και ξύλινη γλώσσα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να μην υπέπεσε σε κάποιο σημαντικό ολίσθημα, ωστόσο φαινόταν να δυσκολεύεται να καταλήξει στο συμπέρασμά κάθε απάντησής του, ενώ και όταν το έκανε αυτά που έλεγε φαινόντουσαν «μαγειρεμένα» από πριν.

Από την άλλη πλευρά, πολύ καλύτερο βράδυ είχε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης, Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Παρά το γεγονός ότι άρχισε διστακτικά, πήρε «μπρος» όταν το κόμμα του δέχτηκε επίθεση τόσο για τις δηλώσεις Κόμρπιν αναφορικά με τις ποινές φυλάκισης, καθώς και για το Brexit. Στη συνέχεια, εξαπέλυσε δριμύτατες επιθέσεις στο κυβερνών κόμμα με αιχμή του δόρατος το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.