Ο υπουργός που έβγαλε την Κύπρο από το μνημόνιο αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα, παραιτούμενος θεωρώντας ότι εξετέλεσε το έργο του, δίνοντας έτσι το έναυσμα για ανασχηματισμό στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιαδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Στην πραγματικότητα η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε εδώ και καιρό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιαδη να επιλέξει τον διαδοχό του.

Ο Χάρης Γεωργιάδης

Η ώρα των ανακοινώσεων  φαίνεται πως έχει φτάσει για τον ανασχηματισμό. Μετά την πρόσφατη δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη ότι την ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό θα την εκφωνήσει ο διάδοχός του, ουσιαστικά κλείδωσε και το χρονοδιάγραμμα των τελικών ανακοινώσεων. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πάει στη Βουλή για να εκφωνήσει την ομιλία του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή. Συνεπώς, η άμμος στην κλεψύδρα έχει πλέον εκλείψει και οι ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα εκμεταλλευτεί το διάστημα του Σαββατοκύριακου για τελικές συζητήσεις και ενδεχομένως συναντήσεις προκειμένου να καταλήξει οριστικά τόσο στο εύρος του ανασχηματισμού, όσο και στα ονόματα αυτών που φεύγουν και αυτών που έρχονται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Τρίτη θα γίνει η παράδοση των χαρτοφυλακίων στα υπουργεία που θα έχουμε τις αλλαγές. Το πόσες θα είναι αυτές δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να είναι διευρυμένος ο ανασχηματισμός και θα κινείται περίπου στα πλαίσια των όσων κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Δεδομένη θεωρείται μόνο η αποχώρηση του Χάρη Γεωργιάδη από το υπουργείο Οικονομικών και  η μετακίνηση σε αυτό του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Σίγουρη επίσης θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών από τον εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ ( το κόμμα που ίδρυσε ο ΓλαυκοςΚληριδης) Νίκο Νουρή. Απ΄εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους. Ακόμα και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του ως προς τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Να σημειωθεί ότι ο Χάρης Γεωργιαδης είχε στηρίξει πολλεςφορες τις θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο Eurogroup στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ενώ είχε ακουστεί το όνομά  του για να αναλάβει κυβερνητικό θώκο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση.