Αντίδραση και φραστική καταδίκη της προκλητικής ενέργειας της Τουρκία για την υπογραφή μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης με την Λιβύη έστειλε η ΕΕ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο One Channel πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής λειτουργίας και να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφορών».

Αναλυτικά η δήλωση εκπροσώπου της ΕΕ:

«Οπως έχει επανειλημμένα τονίσει η ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Πρόσφατα, στις 15 Ιουλίου του 2019, το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας .

Στην έκθεση του 2019 για την Τουρκία, υπογραμμίσαμε ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».