Διπλωματικός αναβρασμός επικρατεί μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Την έντονη ενόχλησή της προς τον πρέσβη της Λιβύης εξέφρασε και η Ελλάδα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Για τα ζητήματα αυτά μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel o διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.

«Το σχέδιο και η παγίδα των τετελεσμένων που προσπαθεί να οργανώσει ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή είναι η προσπάθεια ένωσης της τουρκικής μελλοντικής ΑΟΖ με την αντίστοιχη λιβυκή, ώστε να περιοριστεί η ελληνική, η παρέμβαση στο Αιγαίο και ο αποκλεισμός της Αιγύπτου προκειμένου να μην λειτουργήσει η συμφωνία που ετοιμάζεται μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν δηλώνει πως χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακούση, το ζήτημα είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να πάει σε διμερείς συμφωνίες με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες στην περιοχή για να αποκτήσει τα περισσότερα δυνατά κέρδη και οφέλη από αυτήν την υπόθεση.

Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως οφείλεται στις εντάσεις των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη σύγκρουση των συμφερόντων τους στην περιοχή. «Αυτό θα έχει κάποια συνέπεια», δήλωσε ο κ. Καρακούσης και πρόσθεσε πως εκεί ελπίζει η ελληνική πλευρά ότι θα μπορέσει να βρει μια υποστήριξη.

Πηγή: onetv.gr