• Αναζήτηση
 • Παρατηρητήριο για το Μάτι : Προειδοποιεί για νέο επικίνδυνο οικόπεδο με καμένα κλαδιά

  Για μία νέα «βραδυφλεγή βόμβα» σε οικόπεδο με καμένα κλαδιά, προειδοποιεί το Παρατηρητήριο για το Μάτι.

  Για ένα ακόμη οικόπεδο- βόμβα με καμένα κλαδιά, προειδοποιεί το Παρατηρητήριο για το Μάτι.

  Όπως σημειώνεται, λίγες εβδομάδες μετά το άδειασμα του οικοπέδου «Αντωνίου», επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τους τόνους καμένων κλαδιών που είχαν συσσωρευτεί, ένας άλλος υπαίθριος χώρος στο Μάτι άρχισε να γεμίζει, αποτελώντας μία νέα εν δυνάμει «πυριτιδαποθήκη» στην πυρόπληκτη περιοχή.

  Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η έκταση 137 στρεμμάτων ανήκει στον ΕΦΚΑ, που δεν έχει συναινέσει σε αυτή την χρήση.

  «Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, όπου μέχρι πριν λίγους μήνες στο ύψος της α’ εισόδου προς Νέο Βουτζά δέσποζε μία «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να αναφλεγεί, γεμάτη με καμένα κλαδιά και βουνά από πριονίδι, γνωστή στην πυρόπληκτη περιοχή ως «οικόπεδο Αντωνίου», μια άλλη έκταση, αυτή τη φορά στο Μάτι και όχι σε κοινή θέα, έχει αρχίσει να γεμίζει και πάλι με τόνους καμένων κλαριών και σύμμεικτα υλικά», σημειώνει η Ελίζα Τριανταφύλλου.

  Πού είναι το νέο οικόπεδο βόμβα

  Πρόκειται για το οικόπεδο στο τέλος της οδού Κύπρου (προς Άγιο Ανδρέα), όπου για δεκαετίες στεγάζονταν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου και πλέον ανήκει στον ΕΦΚΑ.

  Η έκταση, με τις εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια στεγασμένες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 3.300 τμ, κάηκαν ολοσχερώς στην καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018. Μετά τη φονική πυρκαγιά, με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα ξηλώθηκε το συρματόπλεγμα.

  Το μεγαλύτερο μέρος της καμένης φυτικής ύλης από την πληγείσα περιοχή, αμέσως μετά την πυρκαγιά άρχισε να μεταφέρεται στο λεγόμενο οικόπεδο Αντωνίου, μία έκταση 25 στρεμμάτων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, που ενοικιάστηκε με χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών που είχε αναλάβει την υλοτόμηση, με ανάθεση σε έξι εργολάβους.   «Αν και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η λύση του οικοπέδου Αντωνίου αυτή θα ήταν προσωρινή, τελικά 90.000 κυβικά καμένων και θρυμματισμένων κλαδιών παρέμειναν εκεί στοιβαγμένα επί μήνες εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πυρόπληκτων κατοίκων που ζητούσαν επανειλημμένα και επιτακτικά από την πολιτική ηγεσία τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου.

  Ο καθαρισμός του οικοπέδου Αντωνίου ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου ως δωρεάν παροχή των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη συμβολή και της τσιμεντοβιομηχανίας (και πιο συγκεκριμένα των εταιρειών Lafarge, Τιτάν, Xάλυψ) που παρέλαβε και επεξεργάστηκε κατάλληλα, με δικό της κόστος, τα υλικά που είχαν συσσωρευτεί στο οικόπεδο, «έτσι ώστε να απορροφηθούν ασφαλώς στην παραγωγική της διαδικασία».

  Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το έργο καθαρισμού των οικοπέδων

  Όμως κάποια συνεργεία υλοτόμησης δεν ολοκλήρωσαν το έργο που είχαν αναλάβει, σε αρκετά σημεία εξακολουθούν να υπάρχουν καμένα δέντρα ή κομμένα και παρατημένα κλαδιά. Όπως μαρτυρούν κάτοικοι από τα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άδειασμα του οικοπέδου Αντωνίου δηλαδή, το αρκετά μεγαλύτερο σε έκταση οικόπεδο του ΝΑΤ άρχισε να γεμίζει.   Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Παρατηρητήριο, η έκταση αυτή χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Υποδομών κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο δημάρχων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, ως χώρος για τη μαζική εναπόθεση των καμένων δέντρων που συγκεντρώθηκαν από νέα εργολαβία υλοτόμησης (σε Ραφήνα και Μάτι).

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου είχε προτείνει ως προσωρινό χώρο εναπόθεσης των προϊόντων υλοτόμησης και πάλι το οικόπεδο Αντωνίου και ο δήμος Μαραθώνα το οικόπεδο του ΝΑΤ, το οποίο και προτιμήθηκε εν τέλει λόγω εκπεφρασμένων αντιρρήσεων κατοίκων στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του οικοπέδου Αντωνίου.

    Η εικόνα στο οικόπεδο του ΝΑΤ

  Μάλιστα, σύμφωνα με τον άτυπο σχεδιασμό, στο οικόπεδο των πρώην κατασκηνώσεων του οίκου Ναύτου θα μεταφερθεί το προϊόν και των επόμενων υλοτομήσεων που πρόκειται να τρέξουν το προσεχές διάστημα μέσω της ΑΜΚΕ «Μάτι ΞαναΖώ» (με κοστολόγιο περίπου 150.000-200.000 ευρώ), για να κοπούν και να μαζευτούν και τα υπόλοιπα καμένα δέντρα και κλαδιά.   Πρόκειται για αρκετά μεγάλη ποσότητα καμένης φυτικής ύλης, αρκετών δεκάδων χιλιάδων κυβικών η οποία επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά αναμένεται ότι θα γεμίσει μεγάλο μέρος του οικοπέδου των 137 στρεμμάτων. Η δε έκταση απέχει μόλις 30 μέτρα από το πλησιέστερο σπίτι, όταν η απόσταση που χώριζε το οικόπεδο Αντωνίου από το κοντινότερο σπίτι ήταν 300 μέτρα. Επίσης, άλλη μία διαφορά είναι στο οικόπεδο του ΝΑΤ δεν υπάρχει φύλαξη και σταθερή παρουσία πυροσβεστικού, όπως συνέβαινε στο Αντωνίου.

  «Σύμφωνα με κατοίκους που μένουν κοντά στο οικόπεδο του ΝΑΤ, τα «εγκαίνια» της έκτασης ως νέο μέρος απόθεσης, έγιναν αυθαίρετα από συντοπίτες τους, που άρχισαν να μεταφέρουν εκεί τα κομμένα κλαδιά και τα ξερόχορτα από τις ιδιοκτησίες τους.

  Στη συνέχεια η «σκυτάλη» πέρασε στους υλοτόμους που κατόπιν οδηγιών από το υπουργείο Υποδομών (έπειτα από τις υποδείξεις των δήμων) μετέφεραν εκεί τα καμένα δέντρα και κλαδιά που έκοβαν. Και όλα αυτά φαίνεται να γίνονται χωρίς να έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο ανήκει η έκταση των 137 στρεμμάτων και το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Δήμο Μαραθώνα να την αδειάσει από τα καμένα και σύμμεικτα υλικά και να περιφράξει και πάλι το χώρο.

  Άφαντη η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ

  Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» επικοινώνησε επανειλημμένως με τη διεύθυνση ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν κατέστη εφικτό να έχουμε κάποιο σχόλιο επί του θέματος».

  Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο, οι στοίβες με τα καμένα κλαδιά ξεπερνούν σε ύψος τα 2 μέτρα, ενώ ανάμεσά τους είναι πεταμένα ξερόχορτα, διάφορα άχρηστα αντικείμενα και σακούλες σκουπιδιών.

   Το άτυπο χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό

  Με βάση τα όσα ανέφεραν στο «Παρατήριο για το Μάτι» ενεργοί κάτοικοι της περιοχής, ένας εκ των οποίων μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΚΕ «Μάτι ΞαναΖω» αλλά και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, που είναι επίσης μέλος στο ΔΣ της ΑΜΚΕ, το αρχικο πλάνο ήταν το οικόπεδο ΝΑΤ να είχε αδειάσει τέλος Οκτωβρίου.

  Όμως λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες της ΑΜΚΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, αλλά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ογκώδες μηχάνημα θρυμματισμού που θα χρησιμοποιηθεί και μπορεί να τεμαχίζει 200 κυβικά την ώρα, προϋποθέτει τη συγκέντρωση μιας κρίσιμης μάζας καμένων κλαδιών, δόθηκε παράταση έως ότου συγκεντρωθούν εκεί όλα τα προς υλοτόμηση καμένα δέντρα.

  Πλέον υπάρχει μία νέα άτυπη προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αδειάσει πλήρως η έκταση, η οποία όσο προχωρούν οι υλοτομήσεις θα γεμίζει κι άλλο, ενώ όπως αναφέρουν από το υπουργείο Υποδομών με την αποκομιδή των καμένων κλαδιών από το οικόπεδο πρόκειται να ασχοληθεί η ΑΜΚΕ και όχι το υπουργείο.

 • To 2009 η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης: ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, βουλευτής από τα 29 του, αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ηλικία 44 ετών, ενόψει κρίσιμων διαβουλεύσεων στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Τα γερμανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι είναι "έμπιστος" της Άνγκελα Μέρκελ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα DIE ZEIT διερωτάται (και αργότερα επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις), μήπως η ανάθεση του συγκεκριμένου υπουργείου στον Ρέντγκεν σηματοδοτεί στροφή της Μέρκελ προς την "πράσινη" ατζέντα. Κάποιοι θυμούνται ότι η ίδια η καγκελάριος είχε αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα 40 της, βάζοντας υποθήκη για ανώτερα αξιώματα. Μήπως το ίδιο συμβαίνει με τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν; Φωτογραφία από τις παλιές, καλές εποχές: προεκλογικές μπύρες με την Άνγκελα Μέρκελ Φωτογραφία από τις παλιές, καλές εποχές: προεκλογικές μπύρες με την Άνγκελα Μέρκελ Την εποχή που η Μέρκελ συνοδεύεται από το παρατσούκλι Mutti ("η μαμά"), ο Ρέτγκεν αποκτά το δικό του παρατσούκλι Mutti's Klügster ("το πιο έξυπνο παιδί της μαμάς"). Ο νέος υπουργός γίνεται αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Όλα δείχνουν ότι βάζει πλώρη για πιο σημαντικές αποστολές. Αλλά όλα αλλάζουν τον Μάιο του 2012, όταν αποχωρεί αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια, εκπαραθυρώνεται με έναν τρόπο ασυνήθιστο στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας: Η καγκελάριος καλεί τους δημοσιογράφους για μία έκτακτη ανακοίνωση και τους λέει ότι "παρακάλεσε" τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας να "απαλλάξει από τα καθήκοντά του" τον κ.Ρέτγκεν. Τί είχε προηγηθεί; Μία οδυνηρή ήττα στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τον Ρέντγκεν να παίρνει μόλις 26% και στη συνέχεια μία ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον υπουργό της. Γερμανικά ΜΜΕ της εποχής αναφέρουν ότι η Μέρκελ είχε εξοργιστεί από τακτικές επιλογές του "εκλεκτού" της στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θεωρώντας ότι στοίχισαν ψήφους στο κόμμα. Από το περιβάλλον στην εξωτερική πολιτική Με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Σλοβακίας Με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Σλοβακίας Ο Ρέτγκεν παρέμεινε βουλευτής, αλλά επέστρεψε στην αφάνεια. Όλα έδειχναν ότι η πορεία του προς την ηγεσία έχει σταματήσει πριν καν ξεκινήσει. Αλλά σύντομα γίνεται η επόμενη ανατροπή: Όσο αιφνιδιαστικά φεύγει το 2012, άλλο τόσο αυτονόητα επιστρέφει το 2014 ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν για να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η καγκελάριος συνεχίζει να εκτιμά το βιογραφικό του και τις ικανότητές του, ίσως θέλει να του δώσει άλλη μία ευκαιρία. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή έχει κύρος και προβολή στα ΜΜΕ. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες του, επιστρατεύοντας κάποτε γεωπολιτικά επιχειρήματα ακόμη και στην εσωτερικοπολιτική ατζέντα. Τελευταίο δείγμα: σε τηλεοπτική συζήτηση για την πολιτική κρίση στη Θουριγγία, με τους υπόλοιπους Xριστιανοδημοκράτες να ξεκαθαρίζουν ότι δεν συνεργάζονται με το Κόμμα της Αριστεράς γιατί αποτελεί διάδοχο σχήμα του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού κόμματος, ο Ρέντγκεν βάζει μία δική του πινελιά και λέει ότι "δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους που χαριεντίζονται με τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα". Χαρακτηριστικός Ρέτγκεν: Τα επιχειρήματα μπαίνουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά προσφέρει σε πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους το θεωρητικό υπόβαθρο που χρειάζονται. Αυτό συμβαίνει και με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Ρέτγκεν δεν τη θέλει για να υποκλέψει την ατζέντα των Πρασίνων, αλλά γιατί, όπως τόνιζε σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, "ο Θεός δημιούργησε τη φύση και τον άνθρωπο κι αυτό μας υποχρεώνει να διαφυλάξουμε τη Δημιουργία του". Την επιχειρηματολογία αυτή αντιγράφουν τα τελευταία χρόνια οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, πολιτικοί σύμμαχοι της Μέρκελ. Σημειώνεται ότι ο Ρέτγκεν ήταν ένας από τους θαμώνες της θρυλικής Pizza-Connection στη δεκαετία του '90. Έτσι ονομαζόταν η τακτική συνάντηση σε ελαφρώς "τσιμπημένο" ιταλικό εστιατόριο της Βόννης, στην οποία συμμετείχαν ανερχόμενα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων, σε μία προσπάθεια να βρουν διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό όταν τα ήθη της εποχής θεωρούσαν τους Πράσινους στην καλύτερη περίπτωση γραφικούς βολονταριστές και στη χειρότερη εχθρούς της Δημοκρατίας. Ταπεινή καταγωγή, πλούσιο βιογραφικό Φωτογραφία από την εποχή της pizza connection Φωτογραφία από την εποχή της pizza connection Την περασμένη εβδομάδα ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν εμφανίστηκε και πάλι από το πουθενά για να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος CDU. Ήταν η πρώτη επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας, σε μία στιγμή που ο Φρίντριχ Μερτς, πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο Άρμιν Λάσετ, συνεχιστής της γραμμής Μέρκελ, ακόμη προβληματίζονταν για τις δικές τους υποψηφιότητες. Τί άλλο έχει κάνει στη ζωή του ο Νόρμερτ Ρέτγκεν; Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Βόννης, εργάστηκε ως δικηγόρος στο Ντίσελντορφ και έχει τέσερα παιδιά. Προ ετών η συντηρητική επιθεώρηση Cicero αποκάλυψε λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τα παιδικά του χρόνια: Ο πατέρας του ήταν ταχυδρόμος, η μητέρα του νοικοκυρά και ενεργό μέλος στον "σύνδεσμο καθολικών γυναικών", η αδερφή του Μόνικα εργάζεται ως βοηθός ιατρού. Στα παιδικά του χρόνια ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν διάβαζε πολύ, δεν έκανε πολλές παρέες, πρόλαβε όμως να πάρει τη μπλε ζώνη στο τζούντο. Στο γυμνάσιο δήλωνε υποστηρικτής του Χέλμουτ Κολ. Οι συμμαθητές του έκαναν πλάκα και έλεγαν ότι, αν συνεχίσει έτσι, μια μέρα θα γίνει καγκελάριος... Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, KNA, Die Zeit, Cicero)
 • Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk