Γιούρκας Σεϊταρίδης, Άγγελος Μπασινάς και Τάκης Φύσσας «παίζουν» μπάλα στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ανοίγει τις τριήμερες εργασίες του το απόγευμα, με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», στις οποίες θα συμμετάσχουν ως σύνεδροι και παρατηρητές 7.000 στελέχη και μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγάλει το κουστούμι, βάζει αθλητικά και θα τρέξει στον αγώνα δρόμου 4 χιλιομέτρων που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΝΔ, το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με τους περίπου 300 δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φιλοδοξούν να αποτελέσει ένα  Συνέδριο που θα αφήσει ένα ευρωπαϊκό στίγμα και παράλληλα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος. Με το φιλελεύθερο στίγμα του και  τη μετριοπάθεια, με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση να καλύψει τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς και ταυτόχρονα ανοίγεται στο Κέντρο. Η διοργάνωση είναι απαλλαγμένη από κομματικές διαδικασίες, με συμβολισμούς και ανοίγματα πέρα από κομματικά τείχη, ενώ οι θεματικές του Συνεδρίου περιλαμβάνουν, κυρίως, την πρωθυπουργική ατζέντα.

Τα πρόσωπα που έχουν προσκληθεί και η θεματολογία του συνεδρίου επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ «παραμένει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Πειραιώς. Επισημαίνουν ότι μισοί από τους 7.000 συνέδρους και παρατηρητές που θα καταφθάσουν από όλη την Ελλάδα, είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών, δείγμα ότι η κυβερνητική παράταξη απευθύνεται και εκφράζει τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις.

Ξεκινά το απόγευμα

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει στις 19:00 ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αμέσως μετά θα ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει να παρουσιάσει τον ιδεολογικο-πολιτικό άξονα της κυβερνώσας παράταξης.

Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στα θέματα της οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανότητα, να κάνει αναφορές στην ομιλία του, με αιχμή την τήρηση των δεσμεύσεων του, στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, μειώσεις φόρων, νέες δουλειές».

Εκτός από το νυχτερινό αγώνα δρόμου, που θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός- με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- όλες οι διαδικασίες του για πρώτη φορά θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρήσης χαρτιού που αγγίζει το 92%.

Όσες εκτυπώσεις γίνουν θα είναι σε ανακυκλώσιμο χαρτί χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον μελάνια. Κάδοι ανακύκλωσης θα βρίσκονται σε όλους τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου ενώ έξω από το Συνέδριο θα έχει τοποθετηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Όλοι όσοι θα συμμετέχουν στο Συνέδριο καλούνται να περιορίσουν δραστικά τα πλαστικά μιας χρήσης χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά.

Παραλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργήσει Διεθνής Έκθεση Σκίτσου με θέμα «Ισότητα των Φύλων – Έμφυλη Βία». Με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, το μεσημέρι του Σαββάτου θα λειτουργήσει «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μαθητών με Προβλήματα Όρασης και Πολλαπλές Αναπηρίες», ενώ με αφορμή τον εορτασμό των 45 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στο χώρο του Συνεδρίου θα τοποθετηθεί μια πρωτότυπη κατασκευή με σύνθεση φωτογραφιών από σημαντικές στιγμές του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ.

Δύο Κύριοι Θεματικοί Άξονες :

Ομιλητές:

Συνεδρίαση με θέμα: «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό»

  • Πάνελ με θέμα: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο»

Antonio Tajani, πρώην Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Paulo Rangel, Αντιπρόεδρος ΕΛΚ

Mairead McGuinness, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στέλλα Κυριακίδου, Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας

  • Εισηγήσεις:

  • «Λαϊκισμός: Τι μας διδάσκει η εμπειρία της Ελλάδας»

Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας.

  • «Κοινωνικά στερεότυπα και λαϊκισμός:  Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών

  • «Μπορεί ο λαϊκισμός να αντεπιτεθεί;»

Άγγελος Χρυσόγελος, assistant professor στο London Metropolitan University και συνεργαζόμενος εταίρος (associate fellow) της δεξαμενής σκέψης Chatham House.

Συνεδρίαση με θέμα: «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας»

  • Εισηγήσεις:

  • «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθορίζει τη ζωή μας»

Ιόλη Χριστοπούλου, συν-ιδρύτρια, εταίρος και διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank.

  • «Η σημασία της αποφυγής των πλαστικών μιας χρήσης για την προστασία και το μέλλον των θαλασσών μας»

Κατερίνα Τοπούζογλου, Ιδρύτρια της All For Blue, ελληνικού οργανισμού με διεθνείς δράσεις που ασχολείται με την εκπαίδευση της νέας γενιάς και με υποβρύχιους & παράκτιους καθαρισμούς.

  • «Πράσινη τεχνολογία και βιώσιμή ανάπτυξη»

Diana Kinnert, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος Newsgreen and Globalo News Publishing.

  • «Το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή»

Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Facebook API σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική..

  • «Νέες τεχνολογίες και ίσες ευκαιρίες»

Μυλαίδη Στούμπου, ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • «Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές»

Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδω