Σχεδόν οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρεί ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, σε δείγμα 17.500 ατόμων, που ερωτήθηκαν μέσω τηλεφώνου στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ μεταξύ 14ης και 19ης Οκτωβρίου 2019.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται από το 2002 όταν άρχισαν οι έρευνες.

Νέο ρεκόρ υποστήριξης στο ευρώ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη ζώνη του ευρώ, τα οποία δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 76% όσων απάντησαν θεωρεί ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την ΕΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη, μεγαλύτερη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ακόμη και σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Ομοίως, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα τους: πρόκειται επίσης για την υψηλότερη υποστήριξη που έχει μετρηθεί ποτέ.

Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών και των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Γιούνκερ: Η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε για το θέμα, πως «σχεδόν 28 χρόνια μετά την προσθήκη του ονόματός μου στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ.»

» Το ευρώ – που συμπληρώνει τώρα το 20ό έτος της ηλικίας του – έγινε σύμβολο ενότητας, κυριαρχίας και σταθερότητας. Την τελευταία πενταετία εργαστήκαμε σκληρά για να γυρίσουμε τη σελίδα της κρίσης της Ευρώπης, να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη των θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα αγγίξουν όλους τους Ευρωπαίους και θα καταστήσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης ισχυρότερη από ποτέ.»

» Δεδομένου ότι το ευρώ και εγώ είμαστε οι μόνοι που επιβιώσαμε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω, κατά την τελευταία μέρα της θητείας μου ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτήν την πρωτοφανή μεγάλη υποστήριξη για το κοινό μας νόμισμα.»

» Το ευρώ ήταν ένας αγώνας ζωής και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης για το μέλλον. Ας φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ευημερία και προστασία στους πολίτες μας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ντομπρόβσκις: Το ευρώ, ισχυρότερο σήμερα από ποτέ

Από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά:

«Το ευρώ είναι σήμερα ισχυρότερο από ποτέ, αποφέροντας πολυάριθμα οφέλη στους ανθρώπους, στις επιχειρήσεις και στις χώρες χάρη στην αντικατάσταση 19 διαφορετικών νομισμάτων από ένα.»

» Δεν είναι σύμπτωση που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν το ευρώ. Αυτή η πρωτοφανής μεγάλη υποστήριξη μας δίνει σαφή εντολή να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης και να ισχυροποιήσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ».

Μοσκοβισί: Πέρασαν οι ημέρες αμφισβήτησης του ευρώ, αλλά…

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, εκτίμησε πως«πέρασαν πια οι ημέρες κατά τις οποίες η ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος ήταν υπό αμφισβήτηση.»

» Το ευρώ είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες και έχει αποφέρει απτά οφέλη τόσο στους Ευρωπαίους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.»

» Έχουμε ενισχύσει την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση από την έναρξη της κρίσης και από την αρχή της παρούσας Επιτροπής, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το μέλλον του ευρώ δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι όλοι οι πολίτες μας θα επωφελούνται εξίσου και περισσότερο από τα οφέλη του ευρώ».

Το ευρώ έγινε 20 ετών

Το ευρώ, που είναι ακόμη ένα νέο νόμισμα, μόλις συμπλήρωσε το 20ό έτος της ηλικίας του.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου της Επιτροπής, οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν σαφώς τα πολύ πρακτικά οφέλη που έχει επιφέρει στην καθημερινή τους ζωή.

Τα τέσσερα πέμπτα όσων απάντησαν συμφωνούν ότι το ευρώ κατέστησε ευκολότερες την άσκηση διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη σύγκριση των τιμών και την πραγματοποίηση αγορών σε άλλες χώρες, καθώς και στο διαδίκτυο.

Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ θεωρεί επίσης ότι το ευρώ έχει καταστήσει τα ταξίδια ευκολότερα και λιγότερο δαπανηρά.

«Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από απλώς κέρματα και χαρτονομίσματα στις τσέπες μας: είναι ένα σύμβολο της ενότητας και της παγκόσμιας ισχύος της Ευρώπης. Σήμερα, το ευρώ είναι ήδη το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη.»

» Έχει αποφέρει απτά οφέλη σε όλους: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των αποταμιεύσεων, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, διευκόλυνση των ταξιδιών και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Περίπου 60 χώρες ανά τον κόσμο συνδέουν το νόμισμά τους με το ευρώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημειώνουν οι Βρυξέλλες.

Το 69% θέλει μεγαλύτερο συντονισμό στην ευρωζώνη

Αναφορικά με τις απόψεις τους για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολιτικών, το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ, ενώ μόνο το 7% θα επιθυμούσε να υπάρχει λιγότερη συνεργασία.

Το 80% εκφράζει επίσης συνεχή ισχυρή υποστήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις των εθνικών οικονομιών. Αυτές οι απόψεις αντικατοπτρίζονται επίσης στα εθνικά αποτελέσματα, με σαφείς πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Κατάργηση των κερμάτων ενός και δύο λεπτών, θέλει η πλειοψηφία

Τέλος, το 65% όσων απάντησαν, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε λεπτά της τελικής τιμής αγοράς στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ.

Η απόλυτη πλειοψηφία υποστηρίζει την ιδέα αυτή σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.