Μεγαλώνει ώρα με την ώρα η «μαύρη λίστα» των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία ενώ οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τραγωδίας .

Δύο 24ωρα μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονται στα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων. Με ειδικά σκυλιά προσπαθούν να εντοπίσουν ζωντανούς ανθρώπους και να τους παράσχουν βοήθεια.

Τραγικές φιγούρες είναι οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και οι συγγενείς των εγκλωβισμένων οι οποίοι προσπαθούν να μη χάσουν τις ελπίδες τους.

Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Παρά την τεράστια κινητοποίηση που υπάρχει με εκατοντάδες εθελοντές και ομάδες διάσωσης από αρκετές χώρες, όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια μειώνονται δραματικά.

Το βράδυ, τα σωστικά συνεργεία ανέσυρα από τα ερείπια ενός κτιρίου ένα ζευγάρι και το μικρό τους κοριτσάκι. Μετά και από αυτή την τραγική εξέλιξη ο αριθμός στη «μαύρη λίστα» του θανάτου ανέβηκε στους 35.

Διπλός μετασεισμός τρόμαξε τους κατοίκους

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο της ζωή τους, δυσχεραίνεται και από τους ισχυρούς μετασεισμούς που συνεχίζονται στην περιοχή με αμείωτη ένταση.

Το βράδυ δύο ακόμη μετασεισμοί μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, εντάσεως 4,4 και 4,5 Ρίχτερ τρόμαξαν τους κατοίκους.

Δε γνωρίζει ακόμα ότι έχασε κόρη και σύντροφο

Συγκλονιστική είναι μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία η ιστορία της οικογένειας Cakoni.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται η Manjola Cakoni μαζί με τον ανήλικο γιο της.

Οι δυο τους επέζησαν από τον σεισμό, ωστόσο δεν είχαν την ίδια τύχη η 15χρονη κόρη της Drita και ο σύντροφός της με τον οποίο συζούσαν Kastriot.

Η σορός της Drita ανασύρθηκε άψυχο από τα συντρίμμια, ενώ η άψυχη σορός του πατέρα της ανασύρθηκε σήμερα.

Μια μέρα πριν, ο θείος της είχε κάνει έκκληση στα ΜΜΕ να του πει η κυβέρνηση που βρίσκονται κι αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Έξω από το νοσοκομείο βρίσκεται η αδερφή της Manjiola, συγκλονισμένη από την απώλεια. «Η αδερφή μου είναι καλά, αλλά χάσαμε την 15χρονη κόρη της. Δεν το γνωρίζει ακόμα» δηλώνει στις κάμερες η αδερφή της.

«Δεν μπορώ να το αντέξω. Είμαι εδώ όλη τη νύχτα και δεν ξέρω τι να πω στην αδελφή μου, ξέρει ότι η κοπέλα ζει, δεν ξέρει ότι έχασε την κόρη και τον σύντροφό της».

«Δεν έχουμε ελπίδες»

Σπαρακτικά είναι και τα λόγια ενός πατέρα για το εγκλωβισμένο παιδί του.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδωσε τις κοπιώδεις προσπάθειες των διασωστών.
Τραγική φιγούρα ο πατέρας που βίωσε τον πόνο της απώλειας, καθώς η μητέρα του απεγκλωβίστηκε νεκρή, ενώ το ένα του παιδί βρίσκεται στα χαλάσματα.

«Ελπίδες δεν έχουμε» λέει με πόνο. Το επτάχρονο παιδί του, η αδελφή και η μητέρα του βρίσκονταν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου και όταν σημειώθηκε ο σεισμός ξεκίνησαν να κατεβαίνουν για να διαφύγουν.

Μόλις έφτασαν στον πρώτο όροφο, όμως, το κτίριο κατέρρευσε και εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια.

Κατάφεραν να βγουν ζωντανοί η γυναίκα του και το ένα τους παιδί, ωστόσο η μητέρα του απεγκλωβίστηκε νεκρή και το επτά ετών παιδί είναι ακόμη στα χαλάσματα.

«Γιατί δεν πήρε εμένα ο Θεός;»

Σπαράζει καρδίες η ιστορία του Fehmi Vata, ενός 73χρονου, ο οποίος έχασε τη γυναίκα ενώ ο 7χρονος εγγονός του παραμένει θαμμένος κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Fehmi είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο σεισμός, δε βρισκόταν σπίτι του.

Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στο Θουμάνι.

Ο 10χρονος εγγονός του ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της και το έκανε

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο απαρηγόρητος Fehmi, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες.

Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού.

«Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς.

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Η οικογένεια Vata είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στο Θουμάνι, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες.

Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;» είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Μέτα: Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο Δυρράχιο βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

Ερωτηθείς αν θα συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αλβανός πρόεδρος απάντησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθούν οι ηγέτες.

«Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποσπάσουμε τους ηγέτες από το έργο και την αφοσίωσή τους. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του.
»Ελπίζω να αφήσουμε πίσω το χειρότερο ενώ πρέπει να συνεχίζουμε με ηρεμία, θάρρος και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ανυψώθηκε 8,4 εκατοστά το έδαφος στο Δυρράχιο

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Αλβανία είχε ως συνέπεια να ανυψωθεί το έδαφος κατά 8,4 εκατοστά. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα προκύπτει χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit).

Οι ερευνητές Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του φονικού σεισμού στο Δυρράχιο. Μέσα από αυτό όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους μέχρι και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, δηλαδή στο επίκεντρο του μεγάλου αυτού σεισμού.