Τροχαίο, πυροβολισμοί και… κυνηγητό, στο Καρτάλ, την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει η επεισοδιακή καταδίωξη και στη συνέχεια σύλληψη των τεσσάρων διαρρηκτών του σπιτιού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές παρακολουθούσαν τους δράστες επί δύο εβδομάδες και τελικά τους… τσάκωσαν τη στιγμή που είχαν διαρρήξει ένα πολυτελές σπίτι, στο Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Όταν οι ληστές, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, προσπάθησαν να διαφύγουν, πέφτοντας με τα αυτοκίνητά τους πάνω στα περιπολικά.

Στη συνέχεια, κατέβηκαν από τα οχήματά τους, επιχειρώντας να ξεφύγουν πεζή. Έπεσαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι ο ένας από τους τέσσερις διαρρήκτες, που ήταν ο πρώτος που συνελήφθη. Στη συνέχεια, τσάκωσαν τους άλλους δύο, ενώ ο τελευταίος ύστερα από… κυνηγητό, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.

Για την σύλληψη των δραστών, εξέδωσε ανακοίνωση ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, ο οποίος ανέφερε πως κατασχέθηκαν και ερευνώνται τα δύο όπλα που βρέθηκαν πάνω τους.

Το χρονικό της διάρρηξης

Η διάρρηξη έγινε το βράδυ του Σαββάτου (16/11), ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν σε κοινωνική εκδήλωση της ομογένειας.

Όπως προκύπτει από το υλικό των καμερών ασφαλείας, τρεις μασκοφόροι εισήλθαν στο εσωτερικό της οικίας, προτού γίνουν αντιληπτοί από την οικονόμο του σπιτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοικία του Βαρθολομαίου βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών της Κωνσταντινούπολης, το οποίο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, και εύλογα προκαλείται το ερώτημα για τον τρόπο που κατάφεραν οι διαρρήκτες να δράσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το προσωπικό της ιδιωτικής ασφάλειας.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιου βεληνεκούς, η παραβίαση του οικιακού ασύλου του προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι τουρκικές αστυνομικές αρχές διερευνούν την υπόθεση ενδελεχώς.