Στην πρώτη ακρόαση που θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή κλήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και το νομικό του επιτελείο.

Η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 4 Δεκεμβρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί η έναρξη των ακροάσεων, με νομικούς εμπειρογνώμονες ως μάρτυρες.

Στην επιστολή του, με την οποία καλούσε τον πρόεδρο στην ακρόαση, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέρι Νάντλερ υποσχέθηκε «μια δίκαιη διαδικασία».

Παράλληλα, στην επιστολή υπενθύμιζε στον Τραμπ ότι οι κανόνες της Επιτροπής επιτρέπουν στον πρόεδρο να παραστεί στην ακρόαση και στον δικηγόρο του να θέσει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

«Επί της ουσίας, ο πρόεδρος έχει να επιλέξει: μπορεί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να εκπροσωπηθεί στις ακροάσεις, ή να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία. Ελπίζω ότι θα επιλέξει να συμμετάσχει στην έρευνα, αυτοπροσώπως ή μέσω νομικού συμβούλου, όπως έκαναν και άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν» σχολίασε ο κ. Νάντλερ.

Μάλιστα, έδωσε στον αμερικανό πρόεδρο προθεσμία για να απαντήσει έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής -που ξεκινάει τυπικά μια διερευνητική διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατηγορητηρίου- διαρκεί δύο εβδομάδες ακροάσεων κατά τις οποίες συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία με φαινομενικά «εκρηκτικές» μαρτυρίες από αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, βουλευτής Άνταμ Σιφ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι τρεις Επιτροπές που έκαναν την έρευνα θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους αφού επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον οι βουλευτές, στις 3 Δεκεμβρίου, μετά τις διακοπές για τη γιορτή των Ευχαριστιών.

Η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων είναι αρμόδια για να συντάξει το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου.