Ο μετριοπαθής δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζετζ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση σε δημοσκόπηση για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη, ενώ η προοδευτική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατέγραψε αντίθετα σημαντική πτώση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, έρχεται στην πρώτη θέση στην έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, συγκεντρώνοντας το 24% των προθέσεων ψήφου για την επιλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Αφού σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ —πολιτείες-κλειδιά, καθώς θα ψηφίσουν πρώτες στις προκριματικές εκλογές—, ο Πιτ Μπούτιτζετζ καταγράφει εδώ μια θεαματική άνοδο σε πανεθνική κλίμακα, η οποία επιβεβαιώνει πως βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στην κούρσα.

Ηλικίας 37 ετών, ο Μπούτιτζετζ είναι ο βενιαμίν αυτής της κούρσας. Δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, συγκεντρώνει το 16% της πρόθεσης ψήφου, από 10% που είχε στην ίδια έρευνα της 24ης Οκτωβρίου.

Η υποστήριξη της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν μειώθηκε από την προηγούμενη δημοσκόπηση, περνώντας από την πρώτη θέση, με 28%, στην τρίτη (14%).

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έρχεται τέταρτος (13%) στη δημοσκόπηση αυτήν, η οποία έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος 4,9 ποσοστιαίων μονάδων.

Ενώ τον Οκτώβριο η Γουόρεν τον είχε περάσει, «ο Μπάιντεν επιστρέφει στην κορυφή, όμως τρία πρόσωπα διεκδικούν πλέον τη δεύτερη θέση», υπογραμμίζει ο Τιμ Μαλόι, αναλυτής του Κουινίπιακ.

«Ο Μπούτιτζετζ περιλαμβάνεται πλέον στους τρεις πρώτους, προφανώς σε βάρος της Γουόρεν» συνεχίζει ο αναλυτής.

Η γερουσιαστής και πρώην καθηγήτρια του Δικαίου στο Χάρβαρντ υποστηρίζει μια σε βάθος μεταρρύθμιση της υγείας προς την κατεύθυνση ενός συστήματος καθολικής κάλυψης, όπως και ο Μπέρνι Σάντερς.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος μπήκε την Κυριακή επισήμως στην κούρσα, παίρνει 3% στη δημοσκόπηση αυτήν, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, που ανακοινώνεται από τον ιστότοπο RealClearPolitics και περιλαμβάνει τη δημοσκόπηση του Κουινίπιακ, ο Τζο Μπάιντεν είναι επικεφαλής με 28% και ακολουθούν ο Μπέρνι Σάντερς (18%) και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν (17%), ενώ ο Πιτ Μπούτιτζετζ, που είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Λευκό Οίκο, έρχεται μακράν τέταρτος (9,6%).

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)