Η Εισαγγελία Διαφθοράς σχεδίαζε να ενεργοποιήσει 12 μάρτυρες «υπό προστασία» για την υπόθεση Novartis προκειμένου να ενοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα, όμως υπήρξε εμπόδιο από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί αυτή η διαδικασία κρίθηκε παράτυπη. Δικαστικοί λειτουργοί πίεζαν αξιωματικούς της Αστυνομίας να δοθούν παρατύπως χρήματα από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αμφιλεγόμενη μάρτυρα υπό προστασία «Αικατερίνη Κελέση», προκειμένου να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis επειδή είχε απομακρυνθεί από την εταιρεία!

Επιπλέον πίεζαν ενστόλους για να αποδοθεί στον πρώην κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη ότι προσπάθησε να φύγει παρατύπως από τη χώρα, προκειμένου με αυτό το άλλοθι να του αφαιρέσουν την ιδιότητα του «προστατευόμενου μάρτυρα» και όχι γιατί είχε αποτύχει το σύστημα «στρατολόγησής» του. Σε μία διαδικασία που υπήρξε τελικώς και εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η «Αικατερίνη Κελέση» μαζί με δύο έλληνες δικαστικούς λειτουργούς είχε πραγματοποιήσει δύο φορές ταξίδι στη Βιέννη όπου υπήρχε συνάντηση σε ξενοδοχείο της πόλης (κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ) με πράκτορες του FBI και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς οι ελληνικές δικαστικές αρχές να αναφέρουν οτιδήποτε σχετικό.

Ο αμφιλεγόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» είχε πραγματοποιήσει προ διετίας ταξίδι στις ΗΠΑ μαζί με συγγενή του, πρώην στέλεχος και αυτός της Novartis, για να μιλήσουν με αμερικανούς αξιωματούχους. Κι αυτή η μυστική μετάβασή τους παρ’ ολίγον να «τιναχθεί» στον αέρα και να προκαλέσει τριγμούς και στην έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς γιατί προχώρησαν σε… αναμνηστικές αναρτήσεις στο Facebook από το συγκεκριμένο ταξίδι!

Επιπλέον, μάρτυρας υπό προστασία απειλούσε να αποχωρήσει από το εν λόγω «πρόγραμμα» γιατί δεν λάμβανε διαβεβαιώσεις από δικαστικούς λειτουργούς ότι «θα μπει στη φυλακή ο Φρουζής» και άλλα στελέχη της Novartis με τους οποίους είχε προσωπικό μένος.

Και ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δικαστικοί λειτουργοί ζητούσαν προσφάτως από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπέβαλαν σε ψυχομετρικά τεστ μάρτυρες που θα έμπαιναν στο ειδικό καθεστώς προστασίας (για να μη δημιουργηθούν απρόοπτα στο διάστημα φύλαξής τους) να τους δώσουν… πιστοποιητικά ότι αυτή η εξέταση δείχνει ότι είναι και αξιόπιστοι.

Οι μάρτυρες υπό προστασία και οι «πιέσεις»

Αγνωστα στοιχεία του εντυπωσιακού παρασκηνίου της υπόθεσης Novartis όπου φαίνεται να υπάρχει και εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. – κυρίως μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων – αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Σε ένα παρασκήνιο που αναδεικνύει τη σπουδή και τις μεθοδεύσεις, κυρίως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για να βρεθούν «επιβαρυντικά» στοιχεία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της.

Παράλληλα τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται ύστερα από αναφορές και καταγγελίες υπ’ όψιν της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο 2017-2019, για κρούσματα διαφθοράς στο σύστημα «προστασίας μαρτύρων», ανάμεσά τους και εκείνοι της Novartis, της Χρυσής Αυγής, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ., ενώ γίνεται αναφορά για «μίζες» πίσω από οικήματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας όπου έδιναν καταθέσεις πρόσωπα-κλειδιά σε υποθέσεις διαφθοράς. Οπως εξάλλου και πληροφορίες για «υφαρπαγή» ποσών που δίνονταν σε μάρτυρες υπό προστασία σε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων σε δικαστικούς αλλά και έγγραφα που αναφέρονται σε παράνομη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων που προορίζονταν για την φρούρηση κρίσιμων μαρτύρων!

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων που υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής δημιουργήθηκε το 2006, έχει προσωπικό περίπου 50 ατόμων και σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. έχει ετησίως την ευθύνη επιτήρησης 40-55 ατόμων. Ανάμεσα στους μάρτυρες υπό προστασία που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. και οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», που εμφανίστηκαν ως πυλώνες του κατηγορητηρίου κατά πολιτικών προσώπων.

Αρχικά λοιπόν φαίνεται να έχουν δοθεί πληροφορίες σε στελέχη του Μαξίμου ότι «την προηγούμενη διετία στελέχη του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. υπέδειξαν, χωρίς να έχουν δικαιοδοσία, σε μάρτυρες της υπόθεσης Novartis να προχωρήσουν σε «αποκαλυπτικές» καταθέσεις». Μάλιστα σε δύο υπομνήματα μαρτύρων περιγράφονται οι παράτυπες προτροπές από στελέχη της Αστυνομίας που συνεργάζονταν με τους δικαστικούς λειτουργούς. Ομως το άγνωστο παρασκήνιο δεν σταματά εδώ…

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι την τελευταία διετία που ενεργοποιήθηκαν οι «μάρτυρες υπό προστασία» ασκήθηκαν πιέσεις από ανώτατους αξιωματούχους της Κατεχάκη – επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ – να δοθούν χρηματικά ποσά στην «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς να τα δικαιούται.

Επιπλέον, οι πιέσεις αφορούσαν τη σύνταξη εγγράφων που θα διευκόλυναν τους δικαστικούς λειτουργούς στην υπόθεση Μανιαδάκη που είχε παρουσιάσει εμπλοκή. Επίσης, φαίνεται να υπήρχε «σύγκρουση» μεταξύ στελεχών της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων και των δικαστικών λειτουργών για τον τρόπο «παραγωγής» αμφιλεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, με κωδικά ονόματα, οι οποίοι οδηγούσαν την έρευνα σε αδιέξοδο. Τα ίδια στελέχη περιγράφουν παρασκήνιο περίεργων συνεννοήσεων και σπασμωδικών κινήσεων από «μάρτυρες υπό προστασία» της Novartis οι οποίοι θεωρούσαν ότι έπρεπε να είχαν μεγαλύτερα οφέλη.

Οι περίεργες «εξυπηρετήσεις» και οι υπεξαιρέσεις

Σε όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης υπάρχει και ιδιόμορφη συνέχεια. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως και στελέχη της Κατεχάκη, έχουν ασχοληθεί σε 2-3 διαφορετικές φάσεις για άλλου τύπου παρατυπίες στο σύστημα προστασίας μαρτύρων. Σε έγγραφη αναφορά που είχε σταλεί το 2017 στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «αξιωματικοί χρησιμοποιούσαν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τη φρούρηση των μαρτύρων για προσωπικές τους υποθέσεις, για μεταφορά… οικοδομικών υλικών κ.λπ. Επίσης είχε επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί περίπτωση τροχαίου ατυχήματος υπηρεσιακού οχήματος που οδηγείτο από άσχετο άτομο αλλά και ότι υπήρχαν και πολλές άλλες παρατυπίες στις διαδικασίες φρούρησης κρίσιμων προσώπων για μεγάλες ποινικές υποθέσεις».

Στην εν λόγω έρευνα δεν υπήρξε συνέχεια. Ακόμη, φαίνεται να διατυπώθηκαν ερωτήματα από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαδικασία ενοικίασης και ανακαίνισης διαμερισμάτων, με υπερκοστολογήσεις, τα οποία θα χρησιμοποιούσε η εν λόγω υπηρεσία. Ειδικό ενδιαφέρον υπήρξε για διαμέρισμα κοντά στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας που ενοικιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για να «στεγάσει» καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis.

Υπήρξαν υπαινιγμοί και καταγγελίες ότι ένα τμήμα των χρημάτων που δίνονται σε μάρτυρες υπό προστασία – κυρίως στις υποθέσεις «νονών της νύχτας» – από τα απόρρητα κρατικά κονδύλια παρακρατούνται από αστυνομικούς τής εν λόγω υπηρεσίας. Κι αυτό με το δεδομένο ότι τα παραστατικά γι’ αυτά τα χρήματα καταστρέφονται μετά από τρεις μήνες και ο έλεγχος δεν είναι εφικτός. Με στελέχη του συγκεκριμένου τμήματος να αντικρούουν αυτές τις κατηγορίες και να μιλούν για ένα τεράστιο «παιχνίδι συμφερόντων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ