Σκληρή «κόντρα» σημειώθηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες, θα πέσει η εθνική οικονομία κι εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε». «Θέλω όλοι να φανταστούμε εάν γυρίσουμε απόψε σπίτια μας και έχουμε κάνει δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, ποια θα είναι η κατάσταση στην ΔΕΗ, ποια θα είναι η κατάσταση στην μετοχή της ΔΕΗ, ποια θα είναι η κατάσταση στις τράπεζες, ποια θα είναι η κατάσταση στην εθνική οικονομία, ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου;», διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του εφάρμοσε το ίδιο μοντέλο που υιοθετείται με το παρόν νομοσχέδιο στην θυγατρική «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» και για το οποίο τώρα θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας: «Έχω εδώ ένα έγγραφο το οποίο λέγεται “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”. Είναι κανονισμός εργασίας. Σχέδιο μετά από το διοικητικό συμβούλιο της 24ης Ιουλίου 2017, το οποίο εγκρίθηκε και είναι κανονισμός της επιχείρησης. Πηγαίνετε στο άρθρο 24 για την καταγγελία σύμβασης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” αυτό που θεσπίζουμε σήμερα εμείς για όλη τη ΔΕΗ. Ντροπή, ντροπή, ντροπή», είπε οργισμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά που λέει περί αντισυνταγματικότητας «να πάτε να τα πείτε στην ίδια τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, να σας πει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αν αυτά που λέω εγώ τώρα για την “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” είναι αλήθεια ή όχι και τότε θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε για το σύνολο της ΔΕΗ, το κάνετε πράξη εσείς».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν ότι ο κανονισμός αυτός επιτεύχθηκε μετά από  συμφωνία της διοίκησης με τους εργαζομένους και όχι με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ενώ στην ένστασή του για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου τονίζεται ότι η ρύθμιση παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία.

«Παραβιάζει, ακόμη, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία, καθώς κάνει ευθεία νομοθετική παρέμβαση ενάντια στο δικαίωμα των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν από κοινού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση και συλλογική σύμβαση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας, χωρίς επεμβάσεις τρίτων και ιδιαίτερα του κράτους. Μια μέρα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ κράτησε εχθρική στάση στη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διότι πρόθεσή της είναι να παραβιάζει το Σύνταγμα με τους νόμους της», καταλήγει η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφερθείς στο καθεστώς μη μονιμότητας για τους  νεοπροσλαμβανόμενους στην ΔΕΗ είπε: «Είμαστε υπερήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους και είναι μαζί μας η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σήμερα η ΔΕΗ δεν είναι κρατικό μονοπώλιο είναι μια επιχείρηση ανοιχτή στον ανταγωνισμό κι εσείς μπορεί να μη στεναχωριέστε για το ότι τη Δ.Ε.Η. την παραλάβατε με μερίδιο 96% και την παραδώσατε με μερίδιο 74% χάνοντας 640.000 πελάτες με σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα».