Οι S-400 άρχισαν να σαρώνουν τον τουρκικό ουρανό

Το Απρίλιο του 2020 σε πλήρη λειτουργικότητα

Πλήρως λειτουργικά αναμένεται να είναι οι ρωσικοί S-400 έως τον Απρίλιο του 2020 ενώ η Άγκυρα δεν απέκλεισε την πιθανότητα αγοράς μιας επιπλέον παρτίδας S-400s στο μέλλον.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διεξήγαγε σειρά δοκιμών των ρωσικών S-400 στην περιφέρεια της Άγκυρας τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο İhlas.

Η άσκηση συμπεριελάμβανε αεροσκάφη US F-16 Fighting Falcon που πετούσαν χαμηλά καθώς τα ρωσικά αμυντικά συστήματα σάρωναν τον εναέριο χώρο.

Οι δοκιμές έγιναν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν να προτρέπουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400s «καταστρέφοντας τους, επιστρέφοντας τους ή με το να τους ξεφορτωθεί με κάποιο τρόπο».

Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ έρχονται λίγο με την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει πως θα απομακρύνουν εντελώς την Τουρκία από το πρόγραμμα και θα επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα, εκτός αν η Άγκυρα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400 τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ασυμβίβαστους με την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για την άμυνα της και σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk