Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης η Αλβανία, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 300 και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και 10ετίες, αφήνει πίσω του θάνατο και καταστροφή.

Δείτε επίσης: Στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο Δένδιας μετά τον φονικό σεισμό

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο γίνονται ορατές οι καταστροφικές διαστάσεις από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το επίκεντρο του σεισμού είχε επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Όσον αφορά στους νεκρούς, όπως αναφέρει το Associated Press, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, δύο σοροί περισυνελέγησαν από κτίριο που είχε καταρρεύσει στο Δυρράχιο. Ακόμα μια σορός είχε βρεθεί νωρίτερα στο ίδιο κτίριο.

Δείτε επίσης: Ευθ. Λέκκας : Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στην Αλβανία

Ακόμα, ένας άντρας πήδηξε από παράθυρο κτιρίου στην περιοχή Κούρμπιν για να σωθεί κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο πρόεδρος της χώρας, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δραματική». «Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα ερείπια» είπε ο Ίλιρ Μέτα.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Κτίρια έχουν καταρρεύσει και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εγκλωβισμένους. Οι κάμερες κατέγραψαν τη συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης ενός αγοριού από τα ερείπια κτιρίου. Σύμφωνα με το Report TV, το αγόρι εγκλωβίστηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του.

Κι άλλοι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν μετά την κατάρρευση κτιρίων που προκάλεσε ο σεισμός, απεγκλωβίστηκαν.

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια.

Μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην Ελλάδα;

Λόγω της σφοδρότητας του σεισμού στη γειτονική χώρα δημιουργήθηκε ανησυχία και στην Ελλάδα από μερίδα πολιτών οι οποίοι αναρωτιούνται εάν η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που έγινε με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων μπορεί να ενεργοποιήσει μελλοντικά κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.

Δύο από τους πιο έγκριτους σεισμολόγους μίλησαν στο in.gr για τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία, την εξέλιξη του φαινομένου καθώς και για το αν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος.