ΙΟΒΕ: Η αύξηση της χρήσης δεδομένων «κλειδί» για αύξηση του ΑΕΠ

Στεφανόπουλος: Περί τα 11 δισ. ευρώ θα εισφέρει στο ΑΕΠ ο τριπλασιασμός της χρήσης δεδομένων – Μείωση των τιμών κατά 10% θα φέρει αυξήσει χρήσης κατά 14%

Ο τριπλασιασμός στη χρήση δεδομένων  κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φέρει επιπλέον 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία. Αυτό τόνισε μιλώντας στο συνέδριο Infocom World 2019 ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), κ. Γιώργος Στεφανόπουλος.

«Σήμερα είμαστε σε επίπεδο στη χρήση δεδομένων στα 1,6 GB. Η αύξηση στα 4 GB θα συσσωρεύσει οφέλη στο ΑΕΠ που θα αθροίζονται σε 11 δισ. ευρώ στο σύνολο της οικονομίας» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και προσέθεσε: «Για να γίνει τετραπλασιασμός χρειάζονται αλλαγές από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέχρι την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής. Ο μέσος καταναλωτής επιβαρύνεται με 39% για κάθε ευρώ χρήσης με τον μέσο όρο της Ευρώπης στο 23%.  Η στοχοποίηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους δείκτες ώστε με επενδύσεις, υπηρεσίες και ενίσχυση της ζήτησης να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ορόσημο η ανάπτυξη δικτύων 5G

«Το νέο ορόσημο είναι η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς. Προαπαιτούμενο είναι να διατεθεί το φάσμα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Πάνω σε αυτά τα δίκτυα θα συνδεθεί η νέα πραγματικότητα της νέας επιχειρηματικότητας ενώ θα βασιστεί και η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. Ξεχωριστό σημείο θα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής mobile first που θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών κλάδων όπως ο τουρισμός, οι εξορύξεις, αλλά και οι μεταφορές, η εκπαίδευση, οι ‘έξυπνες’ πόλεις»ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ.

Το ψηφιακό άλμα θα πρέπει να είναι, όπως σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος, ο στόχος της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία, «μέσα από μια συνεργατική προσπάθεια που θα αγκαλιάσει τη δημόσια διοίκηση, την επιχειρηματικότητα, τη νέα επιχειρηματικότητα». Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η αποτελεσματική υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για τα κεραιοσυστήματα που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Ο ίδιος τόνισε πως, παρά το γεγονός πως οι εταιρείες του κλάδου επενδύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε υποδομές, υπάρχει απόκλιση περίπου δύο ετών από την υπόλοιπη Ευρώπη.

3,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία

Παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά του κλάδου των κινητών τηλεπικοινωνιών στην εθνική οικονομία, o επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Άγγελος Τσακανίκας, σημείωσε ότι ο  διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ένα επιπλέον 3,7% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακανίκας, η μελέτη του ΙΟΒΕ προσπάθησε να εξετάσει την άμεση και την έμμεση συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία. «Περίπου στο 2,1% του ΑΕΠ είναι η άμεση και έμμεση συνεισφορά των κινητών τηλεπικοινωνιών στην οικονομία. Επιπλέον κάθε μία θέση στον κλάδο χρηματοδοτεί άλλες τρείς. Συνολικά η συνεισφορά ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Στα δημόσια έσοδα η συμβολή ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, παρουσίασε δύο σενάρια βάσει των οποίων αν μεγάλωνε η χρήση δεδομένων θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική τόνωση της ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Τσακανίκας, εάν υπάρξει διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων θα μπορούσε το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά  κατά 1,4%, δηλαδή άλλα 2,6 δισεκ. να προστεθούν στο ΑΕΠ. Ακόμη, εάν υπήρχε διπλασιασμός της κατανάλωσης δεδομένων θα μπορούσε η συμβολή να ήταν ακόμη και στο 3,7%.

Περισσότερα έσοδα θα φέρει η μείωση στην τιμή των δεδομένων

Λίγες μόλις ώρες μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού από το βήμα του Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την τιμολογιακή τους πολιτική, η μελέτη του ΙΟΒΕ ήρθε να υπογραμμίσει τα οφέλη που θα έχει αυτό. Όπως σημείωσε ο κ. Τσακανίκας, «τα έσοδα από χρήση δεδομένων και κινητή η δυναμική αγορά. Μια μείωση της τιμής κατά 10% θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση κατά 14% κυρίως στον τομέα της χρήση δεδομένων».

Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δείπνο του ΣΕΠΕ «οι διεθνείς μετρήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι αναφέρονται σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι πάροχοι να αλλάξουν την τιμολογιακή τους πολιτική, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ζητηθεί από τους παρόχους η μείωση των τιμών στα data.

Ακόμη, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ σημείωσε ότι «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Καταγράφονται σημαντικές οι επενδύσεις. Παρά την πτώση των εσόδων μέσα στην κρίση επενδύει σημαντικά. Έχει άμεση συμβολή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Μετά τα ξενοδοχεία, τα logistics, τις ενσύρματες επικοινωνίες είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας στον τομέα των υπηρεσιών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk