Ολομέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση αλλά και σε κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε πως  παρακολουθούμε τις προτάσεις των μεγάλων κομμάτων χωρίς φιλοδοξίες. «Καταθέτουμε μετρημένες προτάσεις που προκρίνουν ένα σύνταγμα αρωγό για την προστασία των ανθρώπων από τον αυταρχισμό» είπε για να προσθέσει πως  «από τη μία έχουμε αποσπασματικές αλλαγές ενώ εμείς αντιτάσσουμε μία προσέγγιση ρεαλιστική».

Για εμάς, πρόσθεσε,  το Σύνταγμα είναι ένα εργαλείο κατανόησης της δομής της εξουσίας συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας των ισχυρών και ένα εργαλείο για την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και για τις μειονότητες.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους κινούνται οι προτάσεις του κόμματος. Στην ισότητα στα πολιτικά δικαιώματα, την επιστροφή του δήμου στη Δημοκρατία, στην ασυλία από όλες τις μορφές εξουσίας αλλά και μία νέα ερμηνεία των δικαιωμάτων.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, λέγοντας ότι «θα είμαστε απέναντι στον περιορισμό του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων».

Ακόμη αναφέρθηκε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να παίζονται κομματικά παιχνίδια με την εκλογή του. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αντίθετος να εκλέγεται ΠτΔ με 151 και πρότεινε ότι αν δεν υπάρχει απόφαση για εκλογή με 180 βουλευτές, να προστεθεί ένα κληρωτό σώμα 600 ατόμων που να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις.

Κατά τα λοιπά, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα.