Ατυπη πενταμερή ανακοίνωσε ως το επόμενο βήμα για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη τριμερή συνάντηση, καταγράφεται η δέσμευση των ηγετών στην κοινή διακήρυξη της 11 Φεβρουαρίου 2014, στις συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντανά και στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στο επόμενο βήμα για το Κυπριακό το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι μια άτυπη πενταμερής συνάντηση.

Η ανακοίνωση Γκουτέρες

Απόψε συναντήθηκα άτυπα με τον ηγέτη της ε/κ πλευράς Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τ/κ πλευράς κ. Μουσταφά Ακιντζί για να καταγράψω τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Οι συζητήσεις τους ήταν επικεντρωμένες και ειλικρινείς.

Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εμπλοκή μου και μου και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση και αποφασιστικότητα τους να πετύχουν διευθέτηση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ περιλαμβανομένης της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 716 (1991).

Ο Τ/κ ηγετης και ο Ε/κ ηγέτης, ενθαρρυμένοι από την αίσθηση της αναγκαιότητας, συμφωνήσαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον και την ευημερία και των 2 κοινοτήτων και το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης συναίνεσης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατό συντομότερα.

Από αυτή την άποψη, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη πενταμερή συνάντηση με επιπλέον μέλος τα Ηνωμένα Έθνη, σε κατάλληλο στάδιο. Αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης.