Σε συμμαχία με τις Τράπεζες προχωρά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαδικασία αυθεντικοποίησης των πολιτών με το βλέμμα στη λειτουργιά του gov.gr το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Την προκαταρτική συμφωνία με τις Τράπεζες ανακοίνωσε από το βήμα του Digital Economy Forum 2019, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης

Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθεί το σύστημα κωδικών του TAXISnet, στο οποίο θα πρέπει, όπως επισήμανε ο υπουργός, να προστεθεί κι ένα επίπεδο One Time Password (OTP) μέσω κινητού τηλεφώνου για την αυθεντικοποίηση των πολιτών σε δύο επίπεδα. Οι κωδικοί του TAXISnet σήμερα χρησιμοποιούνται επιτυχώς για την αυθεντικοποίηση στο επίπεδο των φορολογικών δηλώσεων.

Η προετοιμασία των μηχανισμών αυθεντικοποίησης ξεκινάει ενόψει της λειτουργιάς σε αρχική μορφή της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Συγχρόνως, κομμάτι της συνολικής αυτής στρατηγικής είναι η συζήτηση για τις νέες ταυτότητες, κυρίως δε ο τρόπος που αυτές εργαλειοποιήθηκαν από χώρες, όπως η Εσθονία, για να δίνουν πρόσβαση από το σπίτι σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονται για τις νέες ταυτότητες θα οδηγήσουν στη χρήση τους για εφαρμογές στις οποίες οι τόσο υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας είναι απαραίτητες. 

Όσον αφορά τη συνεργασία με τις Τράπεζες, η οποία και στηρίζεται στο γεγονός ότι οι κωδικοί των τραπεζών τυγχάνουν γενικότερης εμπιστοσύνης από τους ίδιους τους πολίτες, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ μέσω αυτών των κωδικών υλοποιείται το roll out του ευρωπαϊκού κανονισμού eIDAS για τις ψηφιακές ταυτότητες.

Ένα ακόμη κομμάτι της όλης συζήτησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αποτελεί και ο νέος αριθμός του πολίτη που θα συγκεντρώνει όλες τις υφιστάμενες λειτουργίες του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ, αλλά και της χρήσης για ταυτοποίηση του ατόμου. 

Εντός χρονοδιαγράμματος το 112

Ένα ακόμη παράδειγμα καλής συνεργασίας με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας αναδείχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όπως είπε ο Υπουργός, όταν ζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση του συστήματος των sms ειδοποίησης για έκτακτα φαινόμενα μέχρι τη λειτουργία του 112. Αν και προφανώς η αποστολή έχει περιορισμένες δυνατότητες, ως μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον δεν είχε ποτέ πριν ζητηθεί από τους παρόχους. 

Όπως αντίστοιχα δεν είχε ληφθεί πρόνοια συνεργασίας με όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ώστε το σύστημα να μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Apple. Αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, από το βήμα του Digital Economy Forum 2019, επιλύεται σε αυτή τη φάση και  προέβλεψε ότι αυτό θα έχει γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος για το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα 112, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα είναι διαθέσιμο σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2019. 

Προωθείται αίτημα για αλλαγή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τις προμήθειες στα έργα πληροφορικής

Ως μια από τις μεγάλες προκλήσεις στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, ανέδειξε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους εξαιρετικά αργούς χρόνους των προμηθειών για τα έργα πληροφορικής (και όχι μόνο). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο νόμος του 2016 περί προμηθειών, που ακουμπά σε μια Ευρωπαϊκή Οδηγία κι έναν Κανονισμό, αντανακλά αναπτυξιακές προτεραιότητες άλλων εποχών για τα έργα πληροφορικής. 

Προς την επιτάχυνση των διαδικασιών, την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών, πρόκειται η Ελλάδα να λάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει αλλαγή των κανόνων περί προμηθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινώντας από την αλλαγή της σχετικής Οδηγίας.