Tην περασμένη Παρασκευή ένα πλήθος έξαλλων αντιεξουσιαστών, εξοπλισμένο με καδρόνια, βαριοπούλες και άγριες διαθέσεις, εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο της ΑΣΟΕΕ επί της οδού Πατησίων, και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκη, με προφανή σκοπό να βιαιοπραγήσει και να καταστρέψει.

Και αυτό γιατί τον θεωρούν υπεύθυνο για την ανακατάληψη από τις αστυνομικές αρχές ενός κατειλημμένου από το 2006 κτιρίου του πανεπιστημίου, επί της οδού Μαυρομματαίων, της περιβόητης «Βανκούβερ», που επί 13 χρόνια χρησίμευε ως καταφύγιο και ορμητήριο για τις παράνομες, παντός είδους, εξορμήσεις τους.

Από τύχη ο πρύτανης έλειπε από το γραφείο του και γλίτωσε τα χειρότερα.

Η οργή των αντιεξουσιαστών επέπεσε ωστόσο σε έναν φοιτητή, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται έξω από την πόρτα της πρυτανικής έδρας.

Αντιμετωπίστηκε ως άμεσος συνεργάτης του και εδάρη ανηλεώς.

Αν δεν επενέβαιναν έγκαιρα υπάλληλοι του Πανεπιστημίου κινδύνευε η σωματική ακεραιότητά του.

Με φωνές και συνεχείς εκκλήσεις του τύπου «τι κάνετε, θα τον σκοτώσετε, θα μπείτε φυλακή» κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια τους.

Οσοι είδαν την επίθεση τρόμαξαν από το μένος και την επιθετικότητα των δήθεν τιμωρών, που είναι ικανοί ακόμη και για φόνο.

Ηδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο βασιλεύουν ο φόβος και η ανησυχία.

Ο πρύτανης θεωρεί ότι απειλείται η ζωή του και το επιστημονικό προσωπικό αναμένει τα χειρότερα, ακόμη και τον εμπρησμό του ιδρύματος.

Γίνεται φανερό πια στον καθένα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής από τη συντεταγμένη πολιτεία σε τέτοια φαινόμενα προσωποποιημένης, παρακμιακής και απαράδεκτης από κάθε άποψη βίας.

Οι Αρχές οφείλουν, κατ’ αρχάς, να προστατεύσουν την ασφάλεια διδασκόντων και διδασκομένων και μαζί να περιφρουρήσουν πραγματικά το καταπατημένο από ανεπιθύμητους και ξένους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα εισβολείς πανεπιστημιακό άσυλο. Και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ξαναπεράσουν την πόρτα των ιδρυμάτων τέτοια πρόσωπα με δολοφονικές διαθέσεις.

Οι φοιτητές επίσης είναι καιρός να αναλάβουν οι ίδιοι την προστασία των ιδρυμάτων, αποκλείοντας και απομονώνοντας τους τραμπούκους που καταστρατηγούν κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας και θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους με λοστάρια και βαριοπούλες.

Το αίτημα για ανοιχτές και ειρηνικές σχολές καθίσταται πάνδημο πια.

Παντού, σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές, αναπτύσσονται αυθόρμητα αμιγώς φοιτητικές δυνάμεις που δεν συμφιλιώνονται με αυτό το κλίμα βίας και καταστροφής, που εγκληματικά στοιχεία θέλουν να επιβάλουν.

Ηδη χάρις στις πρωτοβουλίες τους ανεστάλησαν τις προηγούμενες μέρες «πολιτικές» χωρίς ακαδημαϊκό περιεχόμενο καταλήψεις σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές

Και αυτό γιατί απλούστατα οι περισσότεροι των νέων σπουδαστών, επηρεασμένοι και από τα πολλά βάρη της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβαρύνουν επ’ άπειρον τους γονείς τους και επιδιώκουν την ταχεία αποφοίτησή τους ώστε να εμπλακούν γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία.

Είναι αυτή μια νέα συνθήκη, την οποία επιβάλλεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα, της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης, συμβάλλοντας πραγματικά σε μια ειρηνική επανάσταση γνώσης, που επιβάλλεται να επικρατήσει στα πανεπιστήμια και στη χώρα ολάκερη.

Στη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί πραγματικά την έξοδο από τη μακρά και πολυσύνθετη κρίση που μας καταδιώκει εδώ και πολλά χρόνια.