Για να βρει κάποιος το τελευταίο πρωτάθλημα της Τότεναμ θα πρέπει να ανατρέξει κάτι περισσότερο από έναν αιώνα πίσω και συγκεκριμένα στο πολύ μακρινό 1961. Ένα ακόμη είχε πάρει ακριβώς δέκα χρόνια πριν κι αυτό είναι όλο κι όλο. Δύο πρωταθλήματα.

Στην τρέχουσα χιλιετία ο μοναδικός τίτλος που έχει πανηγυρίσει είναι το League Cup του 2008 και γενικά καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για μια ομάδα συνυφασμένη με τους τίτλους. Τέτοια η Τότεναμ δεν έγινε ούτε επί Μαουρίτσιο Ποκετίνο όταν την ανάλαβε στα τέλη του Μάη το 2014 μέχρι και χθες, την 19η Νοέμβρη του 2019 που ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας του Αργεντινού προπονητή με την ομάδα.

Έγινε όμως κάτι που δεν ήταν ποτέ στην ιστορία της. Ομάδα τετράδας, ομάδα που μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου και να γίνει μία από αυτές. Με αποκορύφωμα όλης της ανοδικής της πορείας συνολικά, το περσινό επίτευγμα της συμμετοχής στον τελικό του Champions League (για πρώτη φορά) όπου ηττήθηκε βέβαια από την Λίβερπουλ.

Στα εντός των αγγλικών τειχών, με τον Ποκετίνο στον πάγκο της κατάφερε την κορυφαία επίδοσή της στην Premier League όταν τη σεζόν 2016-17 τερμάτισε δεύτερη και με 86 βαθμούς κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ ξανά αλλά έχασε το πρωτάθλημα από την Τσέλσι.

Ο 47χρονος τεχνικός από την άλλη έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της ομάδας που έφτασε τις 100 νίκες ύστερα από μια νίκη επί της Μπέρνλι τον Δεκέμβρη του 2018 αλλά και ο τρίτος γρηγορότερος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στο πρωτάθλημα με μόνο μία ομάδα.

Στα 5,5 χρόνια με την Τότεναμ ο Ποκετίνο είχε συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 159 νίκες, 62 ισοπαλίες και 72 ήττες με ποσοστό νικών στο 54,3% ενώ στο πρώτο φετινό μισό είχε πέντε νίκες, επτά ισοπαλίες και πέντε ήττες με το ποσοστό νικών να είναι κάτω από το 30%. Με την Τότεναμ να είναι μετά από 12 αγωνιστικές στην 14η θέση της βαθμολογίας στην Premier League και 20 ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή.

Συν τον αποκλεισμό από ομάδα τέταρτης κατηγορίας στο League Cup, συν την ιστορική 7αρα από την Μπάγερν αλλά και τα πολλά και άλυτα όπως αποδείχτηκε εσωτερικά προβλήματα. Στοιχεία που εξηγούν εν πολλοίς και το γιατί απολύθηκε.

It all went wrong for Poch this season at Tottenham ?

Δημοσιεύτηκε από Bleacher Report Football στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019