Ειδικό σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων έχει θέσει σε ισχύ η ΕΛ.ΑΣ. ενώ συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους με σκοπό να μην δημιουργεί ένταση τόσο στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όσο και στην περιοχή των Εξαρχείων ενώ ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα.
«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.
Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτίρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ. Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.
Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα». Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.
Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές σήμερα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι πύλες θα κλείσουν στη 1 το μεσιμέρι.