Οτι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ (φωτογραφία) και συνομίλησαν και για το Προσφυγικό το έχετε μάθει. Εκείνο όμως που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι η κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό στο κινητό του τηλέφωνο. Ηταν η στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης πήγαινε για περιοδεία στην Ημαθία, όταν χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο και ήταν η κυρία Μέρκελ. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή ο Πρωθυπουργός με τις ξένες γλώσσες που ομιλεί διευκολύνει τα πράγματα στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ξένους ηγέτες. Και δεν χρειάζεται (όταν γνωρίζει τη γλώσσα του συνομιλητή του) ούτε διερμηνείς, ούτε μεταφραστές. Ετσι μπορεί να επικοινωνήσει ακόμα και με το κινητό του.

***

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα. Το τηλεφώνημα διήρκεσε αρκετή ώρα και συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξουν διαρροές της συνομιλίας.

***

Πρωινή γυμναστική στη Θεσσαλονίκη

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεφεύγει από τις συνήθειές του ούτε όταν βρίσκεται εκτός Αθηνών ή σε περιοδεία. Ετσι πρωί-πρωί και πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα των περιοδειών του στη Χαλυβουργική και στην Ημαθία, ο Πρωθυπουργός κατέβηκε στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου «Hyatt» της Θεσσαλονίκης, όπου και κατέλυσε. Είναι λάτρης της γυμναστικής και των ομαδικών αθλημάτων, αλλά και του σκι. Και προπονείται τακτικά. Πάντως στο «Hyatt», σ’ ένα διάλειμμα της γυμναστικής του, φωτογραφήθηκε με την Ιωάννα Κουτσουνάνου, στέλεχος του αμερικανικού προξενείου.

***

Ισπανική πίεση στη Φώφη

Πόσο πιέζουν τη Φώφη οι εξελίξεις στην Ισπανία με τη συγκυβέρνηση των Σοσιαλιστών με τους Podemos; Αντί για απάντηση, σας παραθέτω τα γεγονότα. Με το που έγινε γνωστή η είδηση, ο Τσίπρας τιτίβισε ένα «κάλλιο αργά παρά ποτέ» που έδινε το σήμα «άντε και στα δικά μας στην Ελλάδα». Αντιθέτως, η Χαριλάου Τρικούπη άργησε να αντιδράσει και το έκανε αρχικά δειλά, μέσω ενός ενημερωτικού σημειώματος του τομέα επικοινωνίας. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι τέτοιος «γάμος» σε ελληνικό έδαφος δεν πρόκειται να γίνει. «Αν ο Τσίπρας ήθελε προοδευτική κυβέρνηση, είχε την επιλογή το 2015. Προτίμησε τον Καμμένο. Αλλά και τώρα στην αντιπολίτευση ακολουθεί την ίδια λαϊκίστικη πολιτική που σχεδίασαν μαζί όταν κυβερνούσαν» λένε οι συνεργάτες της Γεννηματά. Πάντως ο «γάμος» Σοσιαλιστών – Podemos αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα για όσους επιμένουν ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να στρίψει αριστερά και να επιδιώξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

Κόσμος πολύς βρέθηκε

Το κλίμα, ωστόσο, στο ΠαΣοΚ, εν όψει του συνεδρίου, θυμίζει παλιές καλές εποχές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κόσμος πολύςβρέθηκε στη συγκέντρωση που έκανε στην αρχή της εβδομάδας η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής περίμενε 150 άτομα και πήγαν πολλαπλάσιοι. Οχι, δεν ήταν ψηφοφόροι της. Ηταν απλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ΠαΣοΚ και απορούν γιατί δεν το στηρίζουν όσο πρέπει τα ίδια τα στελέχη του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους, κυρίως με τους νεοεκλεγμένους βουλευτές που κρατάνε ζεστή τη σχέση με τους ψηφοφόρους τους. Το μήνυμα που στέλνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ξεκάθαρο: Κάντε κάτι γιατί έχετε αρχίσει να μας κουράζετε.

***

Μόνο τον Οκτώβριο 7.000 τζαμπατζήδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, τον Οκτώβριο υλοποιήθηκαν συνολικά 340.958 έλεγχοι από τους ελεγκτές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο μέσος όρος ελέγχων ανά ελεγκτή έφτασε τους 162, ενώ συνολικά «κόπηκαν» 6.911 πρόστιμα. Σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση κατά 34% στο σύνολο των ελέγχων, 18,04% στον αριθμό των ελέγχων ανά ελεγκτή και 6,5% στα επιβληθέντα πρόστιμα. Πώς έπιασαν περισσότερους τζαμπατζήδες; Το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΣΑ ζήτησε από τους σεκιούριτι που βρίσκονται στα εκδοτήρια να μεταφερθούν στις ράμπες και να ελέγχουν ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα με λαθρεπιβάτες που σπρώχνουν για να περάσουν μαζί με όποιον πληρώνει εισιτήριο!

***

Ποιος δημιούργησε το σήμα «Μ»;

Ο Στηβ Βρανάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από το λογότυπο «Μ» για τα μακεδονικά προϊόντα. Ποιος είναι ο κ. Βρανάκης; Είναι ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πρώην επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της Google. Το νέο σήμα προκάλεσε πολλές εντυπώσεις, ενώ αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου σχολίασαν ότι το «Μ» των μακεδονικών προϊόντων θυμίζει το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, για τους άμεσα ενδιαφερομένους το σήμα αυτό, που δύσκολα αντιγράφεται, θεωρήθηκε επιτυχημένο.

***

Οταν το Die Linke καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε και προς το «αδελφό» κόμμα «Η Αριστερά» της Γερμανίας (Die Linke) τις υποσχέσεις που είχε δώσει για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων έκανε στέλεχος του γερμανικού κόμματος στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ράιχσταγκ (το κτίριο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής) για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

***

Διαβάζω από τα «Παραπολιτικά»: «Οπως σημειώνει η DW, η εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος “Η Αριστερά” (Die Linke) Ούλα Γέλπκε, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, είχαν συνεννοηθεί ότι άμεσα θα παρέδιδε ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση με το αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

***

«Δυστυχώς αυτό δεν έγινε» ανέφερε η Γέλπκε. «Επανειλημμένα», πρόσθεσε, «ρωτούσαμε πότε θα την παραδώσουν. Μάταια. Μάλλον δεν ήθελαν να συνδεθεί αυτό το θέμα με τις διαπραγματεύσεις για τα δάνεια. Εγώ θα τα συνέδεα, διότι η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια σχετίζεται και με τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στη γερμανική κατοχή».