Περισσεύουν τα διεθνή παζάρια σε τούτο τον καιρό της αστάθειας και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Χαρακτηριστική είναι »η διπλωματία των γαμπρών» , όπως ευφυώς έχει αποδοθεί »το εμπόριο» μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν για όλους και για όλα,κατά παράβαση όσων κυριαρχούσαν στη διεθνή σκηνή τα προηγούμενα χρόνια.

Με αποκορύφωμα ακόμη και την αναίρεση της γενοκτονίας των Αρμενίων που αναγνώρισαν οι ΗΠΑ και τώρα την παίρνει πίσω ο Τραμπ επειδή παζάρεψε με τον Ερντογάν τα F-35 και το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

Τα ιδιότυπα και για ορισμένους οικογενειακά παζάρια υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις παλαιές καταρρέουσες μεταπολεμικές σταθερές των συμμαχιών και των σφαιρών επιρροής, αναιρώντας κάθε αίσθημα διεθνούς τάξης και δικαίου , όπως και οποιοδήποτε αίσθημα ηθικής και εμπιστοσύνης στις διεθνείς συνθήκες.

Ενας καινούργιος κόσμος χωρίς αρχές αναδύεται από όλο αυτή την ατμόσφαιρα κατάρρευσης των μεταπολεμικών σταθερώς και τίποτε δεν μοιάζει ικανό να την σταματήσει.

Η μεταβολή δε είναι διαρκής και εξελισσόμενη.

Εχει ως αφετηρία την προ τριακονταετίας κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εναπομείνασα τότε μόνη υπερδύναμη εμπνεύστηκε την παγκοσμιοποίηση ως υποκατάστατο του ψυχρού πολέμου, εμπνεόμενη από το ουτοπικό »τέλος της Ιστορίας» του Φουκουγιάμα.

Επί τρεις δεκαετίες την υπεράσπισε, την υποστήριξε, πάλεψε για την επικράτηση της ελευθερίας στην κίνηση κεφαλαίων , εμπορευμάτων και προσώπων και όταν έφτασε στην ολοκλήρωσή της την εγκατέλειψε, γιατί απλούστατα ένοιωθε ότι δεν κερδίζει όσα ανέμενε και αντιθέτως οι άλλοι κέρδιζαν περισσότερα.

Αυτή η χωρίς αρχές και κανόνες προσωπική, κατά τα συμφέροντά του κάθε προέδρου, στάση και συμπεριφορά φαντάζει απολύτως προβληματική.

Γιατί απλούστατα ενθαρρύνει αντίστοιχες αυθαίρετες και εν πολλοίς αυταρχικές ηγεσίες παντού στον κόσμοι και το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι το επερχόμενο χάος.

Η »διπλωματία των γαμπρών» ή αλλιώς η οικογενειακή διαχείριση των διεθνών υποθέσεων μόνο το χάος προαναγγέλλει.

Και εμείς επειδή έχουμε απέναντι μια από τις εκφράσεις της »διπλωματίας των γαμπρών» οφείλουμε διπλή προσοχή και ακόμη περισσότερες πρόνοιες κι ασφάλειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ