Στη φασιστική νοοτροπία το γνωρίζουμε ότι ενυπάρχει ο σαδισμός του δειλού, του ανεπανόρθωτα φοβισμένου, ματαιωμένου ανθρώπου. Και πώς εκδηλώνεται; Πώς αλλιώς παρά με την απόλαυση του φόβου που προκαλείται από την άσκηση βίας στον αδύναμο. Τυπικό δείγμα σαδιστικής εμπνεύσεως τραμπουκισμού ήταν και η πρόσκληση για γλεντάκι με «άφθονο χοιρινό κρέας» και κρασί έξω από καταυλισμό αιτούντων άσυλο στα Διαβατά από κάποια οργάνωση «Ενωμένων Μακεδόνων».

Αυτή την απαράδεκτη ιδέα αγροίκων που επιθυμούν να προκαλέσουν το θρησκευτικό συναίσθημα των «άλλων», να δηλώσουν με βαρβαρότητα ποιος κάνει κουμάντο, αυτό το διεστραμμένο μπούλινγκ στην πίστη των ξένων έσπευσαν να υιοθετήσουν με αβάσταχτη ελαφρότητα δύο νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κάνουν καριέρα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα: ο Κωσταντίνος Κυρανάκης και ο Θάνος Πλεύρης. Οι δύο βουλευτές ερεθίστηκαν από μια ακραία τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη και αισθάνθηκαν την ανάγκη να επιχειρηματολογήσουν για τα δικαιώματα του έθνους των Ελλήνων στην κατανάλωση σχαρευτού χοιρινού όποτε και όπου λάχει. «Δεν θα μας πει κανείς», είπε ο κ. Πλεύρης, «ότι δεν μπορούμε να τρώμε χοιρινό και να πίνουμε αλκοόλ επειδή κάποιοι ενοχλούνται!». Ο δε Κυρανάκης, ταγμένος στον σκληρό πυρήνα των «αριστερομάχων» της ΝΔ, ενοχλημένος από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο χάπενιγκ των μακεδονομάχων, διατύπωσε ένα ακόμη κορυφαίο επιχείρημα: «Θα ήθελα και μια κριτική από τους δήθεν φιλελεύθερους και τους δήθεν προοδευτικούς για όσους διοργανώνουν τσιμπούσια με κρέατα Μεγάλη Παρασκευή έξω από Επιταφίους. Δεν άκουσα καμιά κριτική για εκδηλώσεις που προσβάλλουν χριστιανικά σύμβολα».

Μπορεί κάποιοι επαγγελματίες να έχουν βρει πελάτες που λαχταρούν εθνικοχριστιανικά κηρύγματα, όμως η επικίνδυνη αυτή ρητορική που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την επιδείνωση του Μεταναστευτικού, μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για τη δημοκρατία. Από τον δικαιολογημένο φόβο, την ανησυχία, τα πολλά προβλήματα που προκαλούν στην κοινωνία οι αδιαχείριστες ροές μεταναστών, μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη σαν κύμα να πλημμυρίσουν τη χώρα οργή και μίσος για τους ξένους αχαλίνωτο. Το ναζιστικό μόρφωμα τσακίστηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά οι λαϊκιστές που καταριούνται το κατεστημένο και την «αδύναμη» δημοκρατία, που ευχαρίστως θα ηγούνταν, με το αζημίωτο, μιας ακροδεξιάς αντιευρωπαϊκής παράταξης «θαυματοποιών», περισσεύουν. Αυτό μας έλειπε. Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνωρίζει τους κινδύνους, ξέρει πόσο εύφλεκτη είναι η ύλη του Μεταναστευτικού. Αφού με καυστικό τρόπο αντιπαρήλθε το θέμα των βουλευτών της ΝΔ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση – «κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν…» – τόνισε: «Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύναμο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος να σε κάνει άνθρωπο… Δεν προκαλείς τον εξαθλιωμένο, δεν τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα». Μια δήλωση που τιμά την ίδια και τη Νέα Δημοκρατία. Βαθιά ανθρώπινη και βαθιά πολιτική ταυτοχρόνως.