Την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των αδικημάτων της κακόβουλης βλασφημίας και της εξύβρισης θρησκευμάτων με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για τις αλλαγές στους κώδικες, τόνισε ότι επανέρχεται η ρύθμιση του Ποινικού Κώδικα για «όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιον δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα». Αντιδρώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε κατάπτυστη την ρύθμιση αυτή σχολιάζοντας ότι στην γενέτειρα της Δημοκρατίας ο Θεός που είναι το υπέρτατο αγαθό δεν έχει ανάγκη προστασίας από εισαγγελίες.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσιάρας πρότεινε την αυστηροποίηση των ποινών για παιδεραστές και διακινητές μεταναστών. Έτσι, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε στην επιτροπή αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανηλίκων (άρθρο 336 ΠΚ), προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών από εκείνη 5 έως 10 έτη που ίσχυε, ενώ αν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμωρίας, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη.

Όσον αφορά τους διακινητές μεταναστών προβλέπεται υπερδιπλασιασμός των προστίμων τα οποία επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο άτομο και διαμορφώνονται ως εξής:

– από 10.000 έως 30.000  ευρώ σε 30.000 έως 60.000 ευρώ

– από 30.000 έως 60.000 ευρώ σε 60.000 έως 100.000 ευρώ (στις παρ. α’ και β’ ν.4251/2014)

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «οι μειωμένες ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό κώδικα, άρθρο 463 ΠΚ, δεν εφαρμόζονται σε αυτό τον ειδικό ποινικό νόμο λόγω της βαρύτητας της πράξης», σημειώνοντας ότι οι ποινές θα διαμορφωθούν ως εξής:

– η ποινή από 1-6 έτη μένει σε 5 έως 10 έτη (περίπτωση α’ άρθρου 30)

– μένει στα 10 έως 15 έτη κάθειρξης (περίπτωση β’ και γ’)

– μένει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (στην περίπτωση δ’)

Ακόμα, ανακοίνωσε την τροποποίηση του άρθρου 79 παρ. 7 του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. «Δεν χρειάζονται πλέον φλυαρίες στην απόφαση. Όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση έτσι θα έχει και τώρα», σημείωσε ο ίδιος. Επιπλέον, με τις αλλαγές που κατέθεσε, αν η κλοπή τελέστηκε από δυο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή, ενώ θα τροποποιηθεί και το άρθρο  511 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με επαναφορά του βάσιμου λόγου. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το άρθρο τροποποιείται διότι χωρίς να γίνεται έρευνα της βασιμότητας των λόγων αναίρεσης το δικαστήριο υποχρεούτο  να εξετάσει την παραγραφή και υπήρχε μείζον ζήτημα με μαζικές παραγραφές.