Η επιχείρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες αιφνιδίασε τους πάντες. Και αυτό γιατί ήταν απρόσμενη, επαγγελματικά οργανωμένη από 120 ελεγκτές οι οποίοι κινήθηκαν αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου και κυρίως επειδή εξελίχθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως αρμόζει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που σέβεται τον εαυτό της.

Οπως βεβαιώνουν όλες οι πλευρές, οι ελεγκτές δήλωσαν εξαρχής την ταυτότητά τους και ζήτησαν ευγενικά από τους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους και τους υπευθύνους εμπορικής πολιτικής των τραπεζών να επιτρέψουν την είσοδό τους στα γραφεία τους χωρίς να πειράξουν το παραμικρό.

Στις όποιες ενστάσεις ηγέρθησαν από την πλευρά των ελεγχομένων για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων απάντησαν ότι είναι δεσμευμένοι από σύμφωνο εμπιστευτικότητας και δήλωσαν με ευθύτητα ότι η έρευνά τους περιορίζεται στην αναζήτηση στοιχείων ικανών να βεβαιώσουν ενδεχόμενη εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών κατά τον προσδιορισμό των αυξήσεων που επιβλήθηκαν τελευταίως μαζικά από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στις προμήθειες πλήθους τραπεζικών συναλλαγών.

Για τον σκοπό αυτόν αναζητήθηκαν έγγραφα και στοιχεία, η αλληλογραφία, έντυπη και ηλεκτρονική, των δύο τελευταίων ετών, προσωπικά ημερολόγια και σημειωματάρια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να προσθέσει στοιχεία και υλικά στην έρευνα.

Κάποια στιγμή στις επίμονες ερωτήσεις υπευθύνων τραπεζικών στελεχών οι ελεγκτές διευκρίνισαν ότι οι μαζικές αυξήσεις στις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών φάνταζαν συντονισμένες και οργανωμένες και γι’ αυτό προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους.

Μάλιστα δηλώθηκε με κάποιον τρόπο ότι η όλη κίνηση των τραπεζών δεν θύμιζε ανταγωνιστική αγορά, παρά δημιουργούσε την εντύπωση λειτουργίας «καρτέλ».

Γενικώς η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς εντάσεις και παρατράγουδα, συνεχίστηκε και την Παρασκευή και όταν ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους, θα εκδοθούν τα σχετικά πορίσματα και στη συνέχεια θα δοθεί εύλογος χρόνος στις τράπεζες να αντικρούσουν τις όποιες κατηγορίες, να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους και έτσι η όλη υπόθεση να πάρει τον δρόμο της.

Ανεξαρτήτως πάντως του χρόνου που θα χρειαστεί για τη διευθέτηση της όποιας διαφοράς προκύψει, το μήνυμα είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Από εδώ και πέρα όλοι οι εμπορευόμενοι είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ότι εκεί έξω υπάρχει μια όντως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνει ότι καταστρατηγούνται και νοθεύονται οι αρχές και οι κανόνες της ελεύθερης, ανοιχτής οικονομίας.

Και το μήνυμα πηγάζει ακριβώς από τον τρόπο και τη μέθοδο δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά εξελίχθηκε έρευνα Ανεξάρτητης Αρχής με τόσο ευθύ και καθαρά επαγγελματικό τρόπο σε μια ζώνη εν πολλοίς προστατευμένη και δοκιμαζόμενη, είναι αλήθεια, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Η ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουν οι τράπεζες δεν αναιρεί τις άλλες υποχρεώσεις τους.

Θα ήταν ευτύχημα λοιπόν για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του οικονομικού μας συστήματος αν επιβεβαιωθεί ότι όντως, μετά τη διχαστική και ατυχή θητεία της κυρίας Θάνου, αποκτήσαμε ανεξάρτητη και αποτελεσματική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το μεσημέρι της Παρασκευής οργανώθηκε αντίστοιχος έλεγχος και στον κλάδο των ταχυμεταφορών, όπου υπάρχουν υποψίες για εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, θα μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι κάτι αλλάζει πραγματικά στη λειτουργία της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.