Ανεύρυσμα : Πώς θα το υποψιαστούμε;

Είναι το ανεύρυσμα μία ωρολογιακή βόμβα που καραδοκεί για να μας καταστρέψει τη ζωή ενώ εμείς στεκόμαστε μπροστά του αδύναμοι να κάνουμε το οτιδήποτε ώστε να προστατευτούμε;

Στο άκουσμα της λέξης «ανεύρυσμα» οι περισσότεροι τρομάζουμε. Εχουμε ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, όπως ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ή που κινδύνεψαν να τη χάσουν – όταν το ανεύρυσμα υπέστη ρήξη ξαφνικά – όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, ή που γνωρίζουν για την ύπαρξή του και το παρακολουθούν ώστε αν μεγαλώσει επικίνδυνα να προβούν σε προγραμματισμένο χειρουργείο.

Στο μυαλό μας το ανεύρυσμα είναι κάτι μη ξεκάθαρο αλλά σίγουρα επείγον, απέναντι στο οποίο απλά στεκόμαστε ανίκανοι να κάνουμε το οτιδήποτε. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, και το πρώτο και κύριο είναι το να ενημερωθούμε.

Η γνώση είναι δύναμη ακούμε συχνά και η περίπτωση του ανευρύσματος είναι ακόμη μία στην οποία η συγκεκριμένη φράση έχει εφαρμογή. Αλλωστε, έχουμε σίγουρα πολλές απορίες σχετικά με το ανεύρυσμα, όπως:

Πού μπορεί να αναπτυχθεί;

Χρειάζεται πάντα χειρουργείο;

Πώς δημιουργείται;

Παρουσιάζει κληρονομικότητα;

Πότε μπορεί να σπάσει;

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το προλάβουμε ή για να το κρατήσουμε υπό έλεγχο αν μας προκύψει;

Αυτές και άλλες πολλές τέτοιες απορίες λύνουμε στο σχετικό άρθρο του νέου τεύχους του Vita που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Science
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk