Γάμος με τον κινεζικό δράκο

16 συμφωνίες για τράπεζες, λιμάνια, ΔΕΗ, τρόφιμα και τουρισμό – Τι έφερε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Σανγκάη και τι κομίζει στην Αθήνα ο κινέζος πρόεδρος – Δεν θα γίνουν εκλογές πριν από το 2023 υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη διεθνή έκθεση Expo 2019 στη Σανγκάη

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την τελετή έναρξης της διεθνούς έκθεσης Expo 2019 στη Σανγκάη, οι επίσημες εκδηλώσεις είχαν ολοκληρωθεί και τα επιχειρηματικά ραντεβού προκαλούσαν συνωστισμό στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των περιπτέρων της πραγματικά διεθνούς έκθεσης.

Μιλιούνια κόσμου περπατούσαν στους διαδρόμους των κτιρίων της, συνολικής έκτασης 1,47 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Τα περισσότερα εμπορικά περίπτερα είχαν προσλάβει κινέζους υπαλλήλους για την προώθηση των προϊόντων τους και όλα ήταν μεταφρασμένα στα κινεζικά, σπανίως υπήρχαν ενδείξεις στα αγγλικά, ακόμα και για προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας από δυτικές εταιρείες.

Ολη η έκθεση ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη στην τεράστια αγορά της Κίνας. Στην έξοδο για το μετρό, μέσω του οποίου μετακινούνταν με εντυπωσιακή ταχύτητα ένας τεράστιος, ακόμα και για τα δεδομένα μιας δυτικής μεγαλούπολης, όγκος ανθρώπων, μας έπιασε κουβέντα ο Λι Γιονγκ, ένας κινέζος επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με τον εξοπλισμό θεματικών πάρκων, αλλά παλαιότερα είχε εμπορικές συναλλαγές με Ελληνες και αναγνώρισε τη γλώσσα.

«Πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα; Βλέπω ότι η οικονομία σας ανακάμπτει» μας είπε. «Γιατί το λέτε αυτό;» τον ρωτήσαμε. «Η χώρα σας με ενδιαφέρει και την παρακολουθώ. Εχετε έναν καινούργιο Πρωθυπουργό με ένα, κατά τη γνώμη μου, σωστό και καθαρό μήνυμα για τους επενδυτές» απάντησε. Ο Λι Γιονγκ εξέφρασε τη δυσπιστία του αν οι έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, όχι υποτιμητικά, αλλά μιλώντας με τον αέρα του εκπροσώπου μιας μεγάλης εμπορικής δύναμης για πιθανούς, μικρότερους συνεταίρους.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

Πώς αντιμετώπισε η κινεζική ηγεσία την Ελλάδα

Το κάλεσμα Μητσοτάκη στους επενδυτές και οι εγγυήσεις

Ποια τα μηνύματα που πήρε η ελληνική αποστολή από την κινεζική πλευρά

Τι κομίζει στην Αθήνα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Τα μεγάλα deals μεταξύ Αθήνας-Κίνας

Τι προβλέπουν οι 16 συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν

Ποιος ο ρόλος της Bank of China  και της ICBC

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής»

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk