Η πολιτική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου αναμφίβολα δημιούργησε αισθήματα ανακούφισης και αισιοδοξίας στις τραπεζικές διοικήσεις. Η φιλελεύθερη ατζέντα της νέας διακυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι δύσκολα θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, όπως η απελευθέρωση της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων, είχαν ήδη διευθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσαν την προσδοκία ότι τα πράγματα από εδώ και στο εξής θα κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς προς μια σχετική κανονικότητα. Οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση του κλίματος, θα προχωρούσαν στην οριστική εξυγίανση των ισολογισμών τους και θα επέστρεφαν σύντομα στις παραδοσιακές τους εργασίες.

Τα πρώτα σύννεφα

Τα σύννεφα όμως στις σχέσεις με τη νέα εξουσία δεν άργησαν να φανούν. Η πρώτη ουσιαστική αντιπαράθεση αφορούσε το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απηύθυνε κάλεσμα στις τραπεζικές διοικήσεις για διαβουλεύσεις.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί:

-Με ποιο τρόπο διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε ταύτιση απόψεων σε κρίσιμες πτυχές μεταξύ της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών.

-Πώς σήμανε συναγερμός στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, πριν από περίπου έναν μήνα, ότι από τις 31/10 θα προχωρήσει σε αυξήσεις προμηθειών

– Τι αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος για τη στοχοποίηση  του τραπεζικού κλάδου

-Νίπτει τας χείρας του ο Αδωνις Γεωργιάδης για τους ελέγχους στις τράπεζες και  παραπέμπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διαβάστε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Άγη Μάρκου στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί