Αντιδράσεις προκάλεσε στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητά στο υπό αναθεώρηση άρθρο 86 να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που θα λέει ότι τα αδικήματα που τελέστηκαν επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων δεν παραγράφονται και μάλιστα αναδρομικά, με το αιτιολογικό ότι αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύει να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση Novartis.

Σφοδρές αντιδράσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού η επιστολή στάλθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής. Μάλιστα όπως έλεγε στους δημοσιογράφους αργότερα ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Τσίπρα δήλωνε ότι «παραμένει ένας αμετανόητος μπαχαλάκιας», κάνοντας επιπλέον λόγο για «νομική αρλούμπα».

Κατά την άποψή του το σκεπτικό Τσίπρα συνιστά στην ουσία ομολογία ότι η παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Novartis ήταν αντισυνταγματική.

Σχολιάζοντας την ουσία της ερμηνευτικής δήλωσης που προτείνει ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 7 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της». «Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Αλλά και από την ΝΔ ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση να συνεισφέρει, αλλά θέλει να δημιουργήσει ένα συμβάν για τα κανάλια για να λένε ότι κάποιοι θέλουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο».

Κατρούγκαλος: Να μη μείνει καμία σκιά

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι με την επιστολή του ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει την συνταγματική, πολιτική και ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ανάγκη να εισάγουμε αυτή διατύπωση. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών να μη μείνει καμία σκιά και να μη φανεί ότι το πολιτικό σύστημα προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τα νώτα του και να παραγραφεί αυτό το σκάνδαλο», δήλωσε.

Η απάντηση Στυλιανίδη

Αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρυπίδης Στυλιανίδης απάντησε στην επιστολή Τσίπρα λέγοντας ότι η επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα που θίγονται σε αυτήν έχει ήδη διεξαχθεί και ότι η συζήτηση πλέον έχει κηρυχθεί περαιωμένη. Ήδη άλλωστε ψηφίστηκαν στην επιτροπή οι προτάσεις για τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα παραπεμφθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.