Tη σύνθεση της Επιτροπής για τη διοργάνωση «Ελλάδα 2021» ανακοινώνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η κυρία Αγγελοπούλου έφτασε στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Θεόδωρο και τον γιο τους Παναγιώτη, ενώ τους υποδέχθηκε με θερμή χειραψία ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας.

Η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής γίνεται στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα μιλήσουν, κατά σειρά, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Τασούλαςκαι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής

Με απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.  «Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών απο την εθνική παλιγγενεσία» είπε σε άλλο σημείο και επικεντρώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών της χώρας «για να γίνουμε ισάξιοι των προηγμένων χωρών».

Ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

«Η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της με την εποπτεία του πρωθυπουργού όλοι οι παράγοντες θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 την νέα ζωφόρο. Στην ζωφόρο του Παρθενώνα εμφανίζεται η πιο παράδοξη καινοτομία: Παρουσίασαν την πομπή των Παναθηναίων για να αναδείξουν ότι η χαρά της ζωής είναι τεράστιο επίτευγμα ισοπαλές με τους πολεμικούς αγώνες. Ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια παλιγγενεσίας και θα αναδείξουμε το 2021 τις μετώπες των ηρωικών αγώνων που ετοιμάζει την χώρα για τις μεγάλες χαρές της ζωής».

Μητσοτάκης: Να δείξουμε τι πετύχαμε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής

Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων, είπε. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση.

Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αγγελοπούλου: Να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι «ο εορτασμός της επετείου της επανάστασης θα έχει λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός, 200 χρόνια από την κήρυξή της».

Η ολοκλήρωση 200 ετών, πρόσθεσε,  είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μία άσκηση αυτογνωσίας.

«Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε αλλά και όσα χάσαμε. Μία ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μία ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».