Μετά από 4,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο ο Νίκος Μιχαλολιάκος προκειμένου να απολογηθεί για τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συγγενείς του Παύλο Φύσσα, ξεκίνησε η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου  στις 10 το πρωί.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Μόλις εισήλθε στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του. Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα φώναξαν «ου» και η Μάγδα Φύσσα «σκυλί». Παράλληλα, σήκωσαν ταμπελίτσες με τον αριθμό «6».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.

Τα βασικά σημεία της απολογίας του «Φίρερ» της Χρυσής Αυγής είναι:

  • «Εμείς ήμασταν γνωστοί 25 χρόνια έχοντας γραφεία, τηλέφωνα, κάνοντας δημόσια παρουσία σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και είδατε πέρασαν από αυτό το βήμα άπαντες οι βουλευτές».
  • Έχω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Είναι πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 ολόκληρων χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν. Αυτό που αποκαλείται διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη πράγματι, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
  • Δεν υπάρχει μέση και τέλος σε αυτό το κατηγορητήριο. Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ εναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση.
  • (Η σύλληψή μου) ήταν μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβίαζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν «μην πάτε με αυτούς γιατί θα πάτε φυλακή»