Σε λειτουργία αναμένεται να τεθούν και πάλι οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ προκειμένου να αυστηροποιηθούν και πάλι οι έλεγχοι που είχαν ατονίσει τους τελευταίες μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΣΑ ανανέωσε την προμήθεια σε θερμογραφικό χαρτί, αφού εγκρίθηκε σχετικό κονδύλι ύψους 1.209 ευρώ. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται για την εκτύπωση των παραβάσεων και την αποστολή τους στην Τροχαία.

Το πρόστιμο

Το έργο της αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων έχει αναλάβει η Τροχαία Αττικής. Τονίζεται ότι το ύψος του προστίμου εισόδου σε Αποκλειστική Λωρίδα Λεωφορείων είναι 200 ευρώ.

Σε περίπτωση στάθμευσης σε Αποκλειστική Λωρίδα Λεωφορείων επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνονται τα οχήματα.

Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον ΟΑΣΑ.

Στην Αθήνα υπάρχουν δώδεκα κάμερες για την παρακολούθηση των λεωφορειολωρίδων, οι οποίες τοποθετούνται σε 40 διαφορετικά σημεία, ανά διαστήματα.

Τι επιτρέπεται

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση, η στάση και απαγορεύεται η στάθμευση των :

α. Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)

β. Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κλπ)

γ. Δικύκλων

δ. Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ) ενώ, Απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ε.Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών).

Στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης).

Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων AΛΛ από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κλπ και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

Ώρες λειτουργίας

Η ρύθμιση για τις Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων παράλληλης ροής ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από 06:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 06:00 έως 16:00.

Η ρύθμιση για τις Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων αντίθετης ροής ισχύει για όλο το 24ωρο.