Ναι, ήταν μια εποχή, που τα ΜΜΕ και πολλοί πολιτικοί τους χαρακτήριζαν ως «εθνικούς πρωταθλητές», που ηγούνται της ανάπτυξης.

Και καλά τα ΜΜΕ ήταν «ελεγχόμενα» από τις τράπεζες είτε λόγω δανείων είτε λόγω διαφημίσεων, οι πολιτικοί;

«Τα χαϊδεμένα παιδιά των κυβερνήσεων», τις χαρακτηρίζουν ανεξάρτητοι αναλυτές, και δεν έχουν άδικο.

Θυμάμαι, όταν με δύο ερωτήσεις μου στην Βουλή, το 2008 και 2009 στους αντίστοιχους υπουργούς Οικονομικών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου για τον αλόγιστο δανεισμό και την έναρξη τού κοκκινίσματος των δανείων, πήρα δύο πανομοιότυπες καθησυχαστικές απαντήσεις ότι: «Όλα πάνε καλά».

Βέβαια οι εφημερίδες και γενικότερα τα ΜΜΕ τότε δεν αφιέρωσαν ούτε μια σειρά, παρ’ ότι η καμπύλη αύξησης των κόκκινων δανείων, με στοιχεία που είχα βρει από την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν εκρηκτική και έδειχνε αυτό που θα ακολουθήσει.

Όταν ρώτησα έναν δημοσιογράφο στην Βουλή γιατί «έθαψαν» το θέμα, μου έδειξε την ολοσέλιδη διαφήμιση μιας τράπεζας στην εφημερίδα που δούλευε.

Το 2008 η κυβέρνηση έδωσε 22 δις ευρώ με την μορφή κρατικών ομολόγων, για να στηρίξουν την ρευστότητά τους και ψήφισε τον «Αναβαλλόμενο φόρο», δηλαδή οι τράπεζες δεν θα πλήρωναν για κάποια χρονική περίοδο φόρο επί των κερδών.

Το καθεστώς αυτό ισχύει μέχρι σήμερα με τους αντιστοιχούντες φόρους να κεφαλαιοποιούνται, αλλά να εξανεμίζονται με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τα επόμενα χρόνια και τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, πού τις αγόραζαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Βέβαια δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα αρνητικά ουσιαστικά επιτόκια καταθέσεων και στα πανάκριβα του δανεισμού, όταν δίνουν.

Θα μιλήσω για τα 700 εκ. ευρώ που εισέπραξαν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2019, από προμήθειες.

Πρόσφατα ανακοίνωσαν απαράδεκτες αυξήσεις στις προμήθειες για τις καθημερινές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στα 27 δις έφθασαν οι πληρωμές με POS το 2018 και οι προμήθειες των τραπεζών στα 370 εκ. ευρώ.

Στα 2.5% είναι το κόστος, στο ταμείο μιας συναλλαγής, και στο 1% το κόστος του ATM σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, και όμως οι προμήθειες μεγάλωσαν.

Στα 120 δις είχαν φθάσει τα κόκκινα δάνεια, πριν αρχίσει η πώληση στα hedge funds, 75 περίπου δις ευρώ σήμερα και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα με τον κωδικό «ΗΡΑΚΛΗΣ», θα τα μειώσει κατά 15 δις, με 80 εκατ. ευρώ εγγύηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χρειάζεται να μειωθούν άλλα 50 δις τουλάχιστον μέχρι το 2021 και μπορείτε να φανταστείτε τις πρόσθετες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Οι τράπεζες εμπορεύονται χρήματα, τα χρήματα των καταθετών.

Πώς σας φαίνεται αυτό σε χώρα που λέει ότι έχει οικονομία της αγοράς;

Εμένα ως απολύτως κρατικοδίαιτες και μάλιστα με καθεστώς «Άτυπου καρτέλ»

Το καρτέλ στο χώρο της ενέργειας ευτυχώς το αποκάλυψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσφατα, όταν κατέταξαν την ενέργεια στην χώρα μας ως την πιο ακριβή και την πιο βρώμικη της ΕΕ.

Όπως για την ενέργεια, έτσι και για τις τράπεζες δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν μίλησε, ούτε φυσικά για τα «άτυπα καρτέλ» στις τηλεπικοινωνίες και την λιανική αγορά, δηλαδή τα Super Market.

Κάτω από την γενική κατακραυγή, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να ξανασκεφτούν τις αυξήσεις των προμηθειών, «θα το σκεφτούμε», του απάντησαν και μετά μερικές ημέρες ανέβαλαν μερικές.

Ναι, η ανάπτυξη έρχεται και είναι δίκαιη, έλεγαν οι προηγούμενοι και συνεχίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες.