Η πρόσφατη απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εκκλησία της Ουκρανίας, εξόργισε τη Ρωσία, με το Πατριαρχείο να προβαίνει σε σειρά κυρώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σταμάτησε να μνημονεύει και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στη Ρωσία, στη σημερινή Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στν Μόσχα, δεν μνημόνευσε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κατά τη θεία πρόθεση, υλοποιώντας την απειλή ότι θα σταματήσει την κοινωνία μαζί του ως αντίποινα για την αναγνώριση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου.

Η διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ήδη πάρει δημοσιότητα στα μεγάλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει εφαρμόσει μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως μια πρωτοφανή «ταξιδιωτική οδηγία» που απαγορεύει σε Ρώσους προσκυνητές να επισκέπτονται έξι «ανεπιθύμητες», όπως τις χαρακτηρίζει η Μόσχα, Μητροπόλεις.

Βέβαια, οι «κυρώσεις» της Μόσχας είναι «κατά το δοκούν», μιας και δεν έχει διακόψει την κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος ως σύνολο, παρά μόνο με όσους επισκόπους της έχουν συλλειτουργήσει με μητροπολίτες και κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.