Κέρκυρα: Στην Κοζάνη θα μεταφέρονται τα σκουπίδια της – το 2023 η μονάδα στο Τεμπλόνι

Έως το 2022 τα απορρίμματα του νησιού θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στη μονάδα της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη

Τη δρομολόγηση μιας οριστικής λύσης για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, με στόχο τη λειτουργία της μονάδας στο Τεμπλόνι από το 2023 αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, στις αρχές του 2020 σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί το έργο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Στο μεσοδιάστημα τα απορρίμματα του νησιού θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη. Εκκρεμεί ωστόσο η λήψη απόφασης από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποδοχή του σχεδίου του ΥΠΕΝ.

Το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των σκουπιδιών απασχόλησε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα, στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του υπουργείου Υποδομών, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγούνται προς επεξεργασία.

Από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης, από σήμερα έως το τέλος 2022, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk