Την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα στη ΔΕΗ, τον καθορισμό των αμοιβών των ανώτατων στελεχών της εταιρείας από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης καθώς και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ, το οποίο παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νεοπροσληφθέντες θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Η νέα νομοθετική πρόταση θα προβλέπει συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Όσο για τον αριθμό των νέων προσλήψεων, αυτός θα καθοριστεί από την ίδια την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει πρόθεση να θιγούν εργασιακά δικαιώματα των σημερινών εργαζομένων, παρότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Τα δέκα μέτρα με τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση της ΔΕΗ από τα δεσμά του Δημοσίου παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης. Ειδικότερα:

-Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους. Γίνονται ευέλικτες οι νέες προσλήψεις.

-Καταργείται η μονιμότητα των ανώτατων στελεχών. Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές θα έχουν τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

-Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου θα καθορίζονται από το ΔΣ της επιχείρησης, έπειτα από πρόταση ειδικής επιτροπής.

-Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι βοηθοί διευθυντές θα μπορούν  να προσλαμβάνονται από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕΗ.

-Ενεργοποιείται σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κόστος εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί σε δύο με τρία έτη. Στόχος είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο εθελούσιας που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο  2012  – 2014. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

-Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού.

-Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς υπηρεσίες του Δημοσίου.

-Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες ώστε να αποκτήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια (περίπου 5 εκατ. ευρώ) αλλά με προσυμβατικό  έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τις συμβάσεις θα προβλέπεται ειδική επιτροπή ελέγχου.

-Δημιουργείται Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία θα εισηγείται προς το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας των προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη.

-Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Σήμερα ισχύει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει το σύνολο του λογαριασμού. Από εδώ και στο εξής η έκπτωση θα περιοριστεί στο 30% και θα αφορά μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου εντάσσεται και ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, η έναρξη της οποίας προσδιορίζεται τέλη του χρόνου με αρχές του 2020.  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά ο  εταιρικός μετασχηματισμό της εταιρείας θα επιτρέψει να γίνει γρήγορα και με ελκυστικό τρόπο η αποκρατικοποίηση.

Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο εταιρειών, την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, οι οποίες θα ακολουθήσουν παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες.  Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα παραμείνει χωριστή εταιρεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 100%. Η διαδικασία προβλέπει την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή του συνολικού ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.