«Δεν προέτρεψα κανέναν να κάνει καμία έκνομη πράξη. Ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός από τη Χρυση Αυγή» . Με τα λόγια αυτά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής  Γιάννης Λαγός προσπάθησε να υπερασπίσει εαυτόν απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες. Ήρθα για να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια δεν  δόθηκε η ευκαιρία και το δικαίωμα να απαντήσω σε όλα με κατηγορούν» υποστήριξε ο κατηγορούμενος ξεκινώντας την απολογία του.

Ο  Ιω. Λαγός,  ο οποίος απολογείται σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα στην οποία ξεχωρίζουν με την παρουσία τους οι γονείς του Παύλου Φύσσα, μίλησε για «διαδικασία πολιτικής εξόντωσης» προσθέτοντας πως δεν έχει «εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» καθώς  δεν ερεύνησε τις καταγγελίες συγκατηγορουμένων του ότι δέχτηκαν  πιέσεις για να πουν οτι «ο Λαγός έδωσε εντολή».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε «τραγικό περιστατικό» τη δολοφονία Φύσσα και απέδωσε την εμπλοκή του στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. «Έγινε συρραφή μηνυμάτων μου από επίορκους για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και για τους οπαδούς μας ότι πρέπει να φοβηθούν να τρομοκρατηθούν».