Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ισορροπεί η υπόθεση εξαίρεσης από την σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα του ζητεί να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.

Την ίδια στιγμή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιμένει στις απειλές του ότι θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής παρά την απόφαση εξαίρεσής του προειδοποιώντας: «Ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει», ενώ είπε ότι αν συμβεί αυτό τότε θα «έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας».

Την ίδια στιγμή η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήριζε σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους «προσωπική άποψη» την θέση που διατύπωσε ο κ. Πολάκης εξ αρχής, ότι δηλαδή δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση εξαίρεσής του και θα προσέλθει κανονικά στην συνεδρίαση της προανακριτικής (μετατέθηκε για την προσεχή Τρίτη μέχρι να αντικατασταθούν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Ωστόσο αυτό δεν συνιστά αποστασιοποίηση από τις δηλώσεις, κάτι που η ίδια κατέστησε αργότερα σαφές διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι έλαβε αποστάσεις ασφαλείας από τον κ. Πολάκη ή ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια δε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας «μέσης λύσης» προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο, ενώ από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής διαμηνύθηκε ότι «η μέση λύση είναι να επικρατήσει η λογική». Ο ίδιος ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι θα δει λεπτομερώς το σκεπτικό της επιστολής Τσίπρα και αφού διαβουλευθεί και με τους νομικούς της Βουλής θα απαντήσει στα όσα του έχει θέσει ο πρόεδρος της.

Πάντως ο κ. Τασούλας πήρε σαφή θέση όσον αφορά τις απειλές Πολάκη λέγοντας ότι η λύση θα βρεθεί «με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και όχι με τσαμπουκάδες και τραμπουκισμούς ή ύβρεις» και τόνισε ότι τα υπόλοιπα συνιστούν «παρακμιακή πρακτική που πρέπει να εκλείψει». Όπως μάλιστα τόνισε δεν υπάρχει κανένα θέμα συμβιβασμού στα ζητήματα τραμπουκισμών.

«Αυτά που είπε ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος ότι θα παραβρίσκονται στην επιτροπή εκλαμβάνονται ως παρακμιακό φαινόμενο. Δεν είναι απειλή, είναι παρακμή, το εκλαμβάνω ως περιττή παρακμή και αυτά δεν έχουν θέση στη Βουλή. Είναι εσφαλμένη και παρακμιακή πρακτική αυτή, πρέπει να εκλείψει από το Κοινοβούλιο, δεν έχει θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτά τα θέματα θα λυθούν θεσμικά και όχι ακτιβιστικά, ούτε με απειλές ούτε με τραμπουκισμούς, όλα αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα σχολιάζοντας επί της ουσίας το σκεπτικό της επιστολής Τσίπρα, είπε ότι «η Ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής και όχι την σύνθεσή της». «Η σύνθεση είναι από τον πρόεδρο με βάση τις προτάσεις των κομμάτων». «Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους να τηρηθεί η θεσμική νομιμότητα», σχολίαζαν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στην επιστολή του αρχηγού του κόμματος, για την οποία, όπως είπε και ο κ. Τασούλας «έχει πολιτικά και νομικά επιχειρήματα, δεν είναι εξώδικο».

Το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα είναι ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Και ως εκ τούτου, «η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την “εξαίρεση” μελών της είναι ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφαση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της». «Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση “εξαίρεσης”».