Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις ακραίες καταγγελίες που διατυπώθηκαν από την τουρκική πλευρά σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ελλάδα θέτοντας τη γειτονική χώρα προ των ευθυνών της.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Προσφυγικό έκανε λόγο για ένα διεθνές πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις.

«Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας. Τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε,  «πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο.

Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».