Οι τζαμπατζήδες των αστικών συγκοινωνιών μπαίνουν (και πάλι) στο στόχαστρο του υπουργείου Μεταφορών αλλά, όπως φαίνεται, παραμένουν ανίκητοι. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όσα μέτρα κι αν πάρει το υπουργείο Μεταφορών για να γλιτώσει από αυτή τη «μάστιγα», όπως τη χαρακτηρίζει, οι τζαμπατζήδες αυξάνονται και πληθύνονται. Ο λόγος; Εχουν εδώ και τρία χρόνια συνηθίσει στο… τζάμπα. Δεν πλήρωναν και δεν είχαν καμία επίπτωση. Και τι συμβαίνει σήμερα όταν τους ελέγξεις;

***

Ας αφήσω τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή να μας διηγηθεί ένα περιστατικό. «Στον Ηλεκτρικό προσφάτως εντοπίστηκαν 30 άτομα που πηγαινοέρχονταν χωρίς να πληρώνουν. Οταν τους έγινε επίπληξη, ορισμένοι κατέβηκαν μεν από το τρένο, αλλά κατέλαβαν τον… σταθμό». Ετσι το Δημόσιο που χάνει αρκετά χρήματα από τους τζαμπατζήδες προγραμματίζει τηλεοπτικά σποτ («το εισιτήριο είναι μαγκιά» – ή κάπως έτσι) και εντατικοποίηση των ελέγχων. Αλλά αυτοί που έχουν συνηθίσει στο τζάμπα δύσκολα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 ***

 Τώρα που ο Καραμανλής πήρε φόρα…

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετά από πολλά χρόνια σιωπής ήταν ίσως ένα μήνυμα ότι ο κ. Καραμανλής θα ομιλεί εφεξής για πολλά θέματα (ακόμη και για οικονομικά) έως το τέλος της θητείας της παρούσης Βουλής. Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα, αλλά αυτό προσωπικά το αντιμετωπίζω με επιφύλαξη, αφού ο ίδιος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Ετσι, η επόμενη ομιλία του θα είναι οικονομικού ενδιαφέροντος και θα αναφερθεί και στην περίοδο 2004-2009, τότε δηλαδή που η Ελλάδα άρχισε να χρεοκοπεί: «Τώρα που πήρε φόρα με τις ομιλίες δεν τον σταματά κανένας», όπως μου έλεγε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Αλλά ας σταθώ προς το παρόν στην εκδήλωση τη Θεσσαλονίκης

***

Πολλά ήταν τα χαμόγελα την Κυριακή το βράδυ στην Εταιρεία  Μακεδονικών Σπουδών, όπου μόνον οι προσκεκλημένοι της Εταιρείας, της οικογένειας Καραμανλή και της Προεδρίας της Δημοκρατίας μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Κομματικό – οπαδικό ακροατήριο δεν υπήρξε, ούτε και νεολαία. Μόνο παράγοντες της πολιτικής (βουλευτές, νυν και πρώην), της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της μακεδονικής επιχειρηματικής-κοινωνικής κοινότητας, των σωματείων, των συναγωγών και διαφόρων περίεργων φορέων από εκείνους που κατά καιρούς έχουν στιγματίσει τη συμπρωτεύουσα ως θύλακα και σημείο αναφοράς του βαλκανικού παρακράτους.

***

Οι διοργανωτές ήταν πολύ προσεκτικοί για δύο λόγους: α) γιατί σε μικρή απόσταση στην Πύλη Αξιού ο Αντώνης Ρέμος έκανε δεύτερη πρεμιέρα, έχοντας καταρρίψει κάθε ρεκόρ αποδοχής την  προηγούμενη, συνεπώς υπήρχε κίνδυνος μαζικής μετακίνησης των μπρουτάλ Νεοδημοκρατών από τον έναν «ναό» στον άλλον μετά το τέλος της ομιλίας Καραμανλή, και β) γιατί φοβούνταν παρατράγουδα, τα οποία πάντως δεν αποτράπηκαν.

***

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί ήταν διασκορπισμένοι πέριξ του κτιρίου, στην είσοδο, στην κεντρική σάλα και στον εξώστη. Επίσης, δέκα με δεκαπέντε άτομα ήταν επιφορτισμένα με την εποπτεία των προσκλήσεων, ενώ υπήρχαν και ταξιθέτες προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για το πού θα καθίσει (λέμε τώρα) η κυρία Λέλα και για να μη χωρίσουν οι κυρίες Μπέλα και Ζιζή. Και εκεί που ασχολούνταν όλοι με τους τύπους, ξάφνου ένας μεσήλικας τύπος με λευκό πουκάμισο «τρύπωσε» στις πρώτες σειρές της «πλατείας». Κανείς δεν του έδωσε σημασία, παρά το γεγονός ότι ήταν εριστικός και πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, όπως εκ των υστέρων έλεγαν σε  «πηγαδάκια» οι βουλευτές της ΝΔ Καλαφάτης και Κούβελας. «Απορώ γιατί δεν τον έβγαλαν από την πρώτη στιγμή έξω» έλεγε ο κ. Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος περπατούσε και μονολογούσε.

***

Πάντως για τρελός αποδείχθηκε πολύ συγκροτημένος. Περίμενε υπομονετικά να τελειώσει τον… ατελείωτο λόγο του ο πρόεδρος της Εταιρείας Βασίλειος Πάππας, παλαιός καραμανλικός βουλευτής της ΝΔ, να βραβευθεί ο Πρ. Παυλόπουλος και μετά όταν κλήθηκε στο βήμα ο Κ. Καραμανλής, ο… τρελός εκμεταλλεύθηκε το χρονικό κενό των λίγων δευτερολέπτων και ζήτησε δημοσίως και βροντοφώνως τον λόγο για να μιλήσει για τη Μακεδονία στηλιτεύοντας τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παγωμάρα…  Οι αστυνομικοί αντέδρασαν με παροιμιώδη καθυστέρηση δέκα δευτερολέπτων και παραπάνω, αδικαιολόγητη σε κάθε περίπτωση. Τον έβγαλαν σηκωτό όταν ήδη είχε ολοκληρώσει εκείνο που ήθελε να πει.

***

Τι διαβάζουν οι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Φώφη και Κουτσούμπας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κρύβει, το λέει μάλιστα και δημοσίως ότι διαβάζει Μαξ Βέμπερ και όχι μόνον. Τελευταίως διαβάζει και τις νουβέλες του Αλέξανδρου Κοτζιά, καθώς και Ελινορ Ρούσβελτ. Ολους αυτούς τους συναντάμε συχνά στις ομιλίες τους.

***

Τι διαβάζει όμως ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση; Μαθαίνω ότι διαβάζει τις «Μάσκες» του κουβανού συγγραφέα Λεονάρντο Παδούρα, ένα πολιτικο-αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αβάνα. Διαβάζει επίσης την «Συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξης» του Εντουαρντ Πάλμε Τόμσον, την οποία προλογίζει ο Αντώνης Λιάκος.

***

Τη Φώφη Γεννηματά δεν τη ρώτησα τι διαβάζει, αφού έχει τώρα άλλες φούριες με το συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ή μάλλον ρώτησα κάποιους συνεργάτες της να μου πουν, πλην όμως δεν έδωσαν καμία σημασία. Σημασία πάντως έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι διαβάζει ένα βιβλίο 700 σελίδων για τον Κώστα Βίρβο. Συγγραφέας είναι η κόρη του Μαρία Βίρβου και σε αυτό προλογίζουν οι Μίκης Θεοδωράκης και Μίμης Πλέσσας. Το βιβλίο περιέχει αφήγηση της ζωής του Κώστα Βίρβου, περισσότερες από 500 φωτογραφίες και στίχους από 240 τραγούδια. Στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου (στις 11 Νοεμβρίου) θα προλογίσει ο συνάδελφος Δημήτρης Μανιάτης.

***

Ποιος θα χρειαστεί καλό κουράγιο;

Με αγωνία περιμένουν πολλοί από τον χώρο του κινηματογράφου να δουν τι πορεία θα χαράξει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, του οποίου η νέα σύνθεση στο ΔΣ ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό. Ενδιαφέρον πάντως έχει η ιδέα ενός ΔΣ κινηματογραφικού φορέα του οποίου ο πρόεδρος είναι ένας δημοσιογράφος γνωστός για τα αιχμηρά πολιτικά άρθρα του, όχι όμως και για τη σχέση του με το σινεμά.  Ποιος είναι αυτός; Ο Πάνος Λουκάκος. Διαβάζοντας τα βιογραφικά των υπόλοιπων μελών, βρίσκεις μόλις δύο σκηνοθέτες στο πάνελ του ΔΣ, τον Κώστα Φέρρη που δεν έχει γυρίσει ταινία από την εποχή του «Oh Babylon», ακριβώς 30 χρόνια πριν, και τον Κωνσταντή Φραγκόπουλο, έναν νέο και όπως όλα δείχνουν ταλαντούχο δημιουργό. Καλή επιτυχία και καλά κουράγια σε όλους. Θα τα χρειαστούν!

***

Οταν ο Γεωργιάδης συναντά άλλον Γεωργιάδη

 Ο Αδωνις Γεωργιάδης θα συναντήσει τον Χάρη Γεωργιάδη (υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος παραιτείται τον Δεκέμβριο) στο Hilton (αίθουσα Galaxy – εκεί όπου συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πομπέο) για να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως τις προοπτικές ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ.

***

Η αναθεώρηση των πινάκων των εκπαιδευτικών

Ας αρχίσω με την είδηση. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναθεωρεί τους πίνακες εκπαιδευτικών. Ξέρετε, αυτούς που αφορούν τα μόριά τους. Αντί (οι εκπαιδευτικοί) να περιμένουν τρία χρόνια, θα περιμένουν δύο χρόνια. Εν συνεχεία θα περάσω σε ένα τρολάρισμα. Οντως η Νίκη Κεραμέως είπε ότι ο γιος της μετά το μαμά, μπαμπά, το επόμενο όνομα που θα πει είναι… Κυριάκος (Μητσοτάκης). Αυτό το είπε δημοσίως, σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά δεν το είπε τώρα, το είπε από τον περασμένο Μάρτιο (σε ένα πρωινάδικο). Στην αρχή δεν το πίστεψα και τη ρώτησα εάν συνειδητοποίησε τι είπε και απάντησε ως εξής: «Εκείνη την περίοδο το μόνο που ακουγόταν ήταν το όνομα Κυριάκος, συνεπώς είπα ένα αστείο ότι μετά το μαμά και το μπαμπά το παιδί θα λέει Κυριάκος». Τι άλλο εγώ ο δύστυχος να πω.

***

Η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Πρώτα η είδηση. Η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά γυναίκα πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Και τώρα το παρασκήνιο: Η κυρία Παπαδοπούλου είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Να θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε στοχοποιήσει. Ζήτησε η ίδια από τον Πρωθυπουργό να μετακινηθεί στην Ουάσιγκτον και ο κ. Μητσοτάκης της έδωσε αμέσως αυτή την τιμητική θέση, αφού, όπως μου λένε από το Μαξίμου, «είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται». Ετσι η κυρία Παπαδοπούλου θα κλείσει με τον ιδανικότερο τρόπο την καριέρα της.

***

Ποιος μιμείται τον Αλέξη Τσίπρα

 Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια του ευρω-αραβικού συμποσίου. Τον λόγο επρόκειτο να πάρει ο Πρωθυπουργός, και ο επιχειρηματίας (και μετέπειτα υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) Χρήστος Φώλιας (τον θυμάστε; Είναι αυτός που είπε την επική ρήση ότι η γραφειοκρατία είναι σαν το χοιρινό, δεν μπορεί να το φας ολόκληρο αλλά το κόβεις σε κομματάκια) προθυμοποιήθηκε να τον προσφωνήσει. Και αφού λέει δυο λόγια, γυρνά προς τον Πρωθυπουργό και του λέει: «Mr Prime Minister, I wish you a good success». Και έπεσε το γέλιο της αρκούδας, καθότι ο κ. Τσίπρας, όσοι ενθυμούνται, είπε αυτή τη φράση στα greekenglish και έγινε viral.